Da foreldrene døde, havnet et gammelt fotoalbum i Marians hender. Men hvem er egentlig avbildet?

SPORER OPP: Marian Sjåstad har brukt mye tid på å lete etter informasjon om hvem som er avbildet på bildene i fotoalbumet til farmoren. Hun vil gjerne at bildene skal få nye eiere, dersom noen med tilknytning til dem tar kontakt.

SPORER OPP: Marian Sjåstad har brukt mye tid på å lete etter informasjon om hvem som er avbildet på bildene i fotoalbumet til farmoren. Hun vil gjerne at bildene skal få nye eiere, dersom noen med tilknytning til dem tar kontakt. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Marian Sjåstad håper å finne svar om sin egen slekt når hun nå offentliggjør farmorens privat fotoalbum.

DEL

– Min farmor døde da jeg var 11 år, og det var aldri snakk om hennes slekt. Jeg vet ikke helt hvorfor, men det var ikke interesse for den finske slekta.

Marian Sjåstad (58) er født i Nordland og bosatt i Trondheim, men røttene hennes strekker seg både til Vadsø og Finland. Men akkurat hvordan røttene ser ut, det er ikke Marian helt sikker på. Men helt fra hun var liten har hun kjent til et fotoalbum som farmor Inga Sparri hadde. Det er fullt av fotograferte mennesker, men uten et eneste ord om hvem de er.

– Når mine foreldre døde, så ble albumet liggende. Jeg syntes det var så fælt å skulle kaste det, sier Marian.

Startet jakten

I stedet har Marian Sjåstad brukt tid på å finne ut av hvem menneskene på bildene kan være, samtidig som hun har tegnet opp sitt eget slektstre. Men hun er langt fra i mål. Selv om hun har delt bildene på Facebook, er det ingen som har gitt konkrete tilbakemeldinger på hvem som kan være fotografert.

Farmor Inga bodde ikke så lenge i Vadsø, men ettersom bildene er merket med Vardø og Vadsø, tror hun det er lokale skikkelser vi ser.

– Farmor Inga traff farfar på Vardøhus festning, og ble med han sørover. Da var hun rundt 20 år. Men jeg vet at hun har slekt i Kirkenes også, sier Marian.

Hun har gjort mange undersøkelser, og tror både dagens Randa, Bye og Ollila-slekt kan være bundet sammen med farmor Sparri.

– Kanskje er det noen av dem som er avbildet. Det er jo kjempespennende, sier Marian.

(Klikk bildene under for å se personene Marian nå vil vite hvem er. Saken fortsetter under bildeserien.)

50-årstur til Vadsø

Så spennende syns Marian Sjåstad det er, at da hun fylte 50 år for åtte år siden, da ønsket hun seg en tur til Vadsø. Det ønsket ble oppfylt, og sommeren 2010 satt Marian seg alene på hurtigruta i Trondheim, og ble med nord- og østover.

– Det var i juli, og jeg glemmer det aldri, det var sol, og bare jeg som var ute tidlig om morgenen. Det var så fantastisk trivelig, sier hun, som husker en hel rekke av positive opplevelser, ikke minst da hun ruslet i Havnegata.

– Der var min farmor født, så det var litt spesielt å gå der, forteller hun.

Hun tok også turen gjennom kirkegården, for å se etter spor fra fortiden.

– Da fant jeg graven til mine oldeforeldre, forteller hun.

De het Sofie Helene Rautio og Emanuell Sparri (se mer detaljer i faktaboks nederst i saken).

– Jeg traff også en mann som kjente slekta, og kunne fortelle om brannmester Sparri, som var onkel til farmor Inga, sier Marian.

Men fortsatt gjenstår de største spørsmålene, nemlig hvem fotografiene i albumet viser. Nå håper Marian Sjåstad at noen vil ta kontakt etter å ha sett bildene i avisa.

– Jeg håper noen tar kontakt og sier at dette er et bilde av min oldemor eller tippoldemor. Da skal jeg sende bildene til dem med en gang. Jeg trenger dem jo ikke lenger. Så lenge jeg får noen navn og litt informasjon om hvem de var, blir jeg glad, sier hun.

Slekta til Inga Sparri

  • Inga Sparri ble født i Vadsø i 1892.
  • Mor til Inga: Sofie Helene Rautio, født i 1863 i Vadsø
  • Far til Inga: Emanuell Sparri, født i 1868 i Vadsø
  • Morfar til Inga Sparri: Isak Rautio, født i 1828 i Rovaniemi, Finland.
  • Mormor til Inga: Marie Henriksdatter Jarkka, født i 1831 i Torneo.
  • Farfar til Inga: Henrik Sparre/Sparri, født 1835 i Oulu, Finland.
  • Farmor til Inga: Fredrikke Niemi, født 1839 i Nedre Tornio, Finland.
  • Ingas tante Thekla Sparri, gift Olsen, født 1880 i Vadsø. Hun drev hotell i Vadsø i 16 år. Dette var i den gamle telegrafstasjonen i Vadsø, nede ved Strandveien.
  • Isak Sparri, født i 1890 i Vadsø, var Ingas onkel. Han var brannmester i Vadsø. Han hadde en sønn som het Aksel Sparri Tiberg, som bodde i Vadsø og var født i 1902.

(Noen av opplysningene er hentet fra Trond Ballos «Vadsø Bys eiendomshistorie».)

Artikkeltags