Snoweye har sitt utspring i Ice og Sun Station-konsertene i 2015 og 2017. Der fant Elle Márjá Eira fra Kautokeino tonen med Led Zeppelin-bassisten John Paul Jones. Sammen med Lucy Parnell, også hun fra England, har de dannet bandet, som vil ha sin verdenspremiere under Varangerfestivalen 2017.

John Paul Jones er også kjent fra superbandet Them Crooked Vultures, som foruten ham, består av Dave Grohl kjent fra Foo Fighters og Nirvana, og Josh Homme, kjent fra Queens of the Stone Age og Eagles of Death Metal.

– Hun er noe helt spesielt

Om Elle Márjá Eira har John Paul Jones tidligere sagt til iFinnmark:

– Da jeg var her sist likte jeg godt å høre joik. Og hun er noe helt spesielt.

De to møttes i London i fjor, før Sun Station-konserten for å lage musikk sammen. Når de spiller, blir det mye improvisasjon.

– Han bare begynner å spille, også tenker jeg «greit, jeg tar den utfordringen» og begynner å joike. I går da vi spilte føltes det litt som om han angrep meg med musikken, sa Eira den gang.

Jones la merke til reaksjonene fra dem som hørte på.

– Jeg tror vi skremte noen, men det var også noen som fikk tårer i øynene, sa han.

 

 

Varanger sessions

Snoweye vil spille som en del av konseptet Varangerfestivalen kaller for «Varanger sessions».

– Dette er et uhyre spennende slipp. Her viser vi virkelig nye og unike produksjoner som ingen har sett tidligere. At vi tillegg kan krydre det med livs levende legender er selvfølgelig utrolig artig, sier festivalsjef Robert Lundgren.

Foruten Snoweye, vil fire andre band og artister spille under Varanger sessions-merkelappen.

– Varanger Sessions er sammen med Northern Soul, som slippes i April, våre egenproduksjoner, noe som gjør oss unik i Finnmark. Dette blir konsertopplevelser publikum kun kommer kunne oppleve her og nå, sier festivalsjefen.

Fjorårets vinner

Fjorårets vinner av Arctic Talent, Petter Carlsen kommer tilbake til Varangerfestivalen. Med seg har han Esemble Noor og Festivalkoret.

– Dette blir en vakker og storslått forestillinger hvor følelser er et gjennomgående tema. At vi plasserer konserten i Vadsø kirke er helt naturlig da både Ensemble Noor og koret da kommer til riktige plass. Sammen med Carlsens stemme og gitar, blir dette en konsert vi tror setter følelsene i sving, skriver Varangerfestivalen i en pressemelding.

Fra Gällivare utenfor Kiruna kommer Johan Airijoki og Malmfältens Rockklubb.

–Johan Airijoki er vanskelig å beskrive som artist, men tenk dere en Winnerbäck marinert i Blues og hjemmebrent sprit, så er vi ikke helt der likevel. Med tekster på norrbotnisk dialekt treffer han like godt på begge sider av grensen, skriver Varangerfestivalen.

De skriver videre at i Sverige er det Nord-Svenske vemodet en klassiker, på samme måte som korpsmusikken er det i Norge. Men hva skjer når de blandes, spør de. Dermed har de sammen med produsent Hans Stapnes satt sammen et festivalkorps for anledningen, med 11 blåsere.

– De skal lage en ny helt ny konsertopplevelse som krysser grensene, både musikalsk og geografisk, skriver de.

Solotrommer

Aleksander Kostopoulos tar med seg debutalbumet «Faleo» til Varangerfestivalen. Ifølge pressemeldingen fra Varangerfestivalen, er han mest kjent som trommeslager og perkusjonist for artister som Mari Boine, Adjagas, Moddi, Marthe Valle, ISÁK og rockeduoen Pil & Bue.

– Når en trommeslager går solo vil man kanskje forvente en tydeligere rendyrking av det rytmiske, men bruken av samples og falsettvokal tar Kostopoulos i en mer melodisk og atmosfærisk retning, står det i pressemeldingen.

Suistamon Säkhö tar turen over grensen fra Finland for å spille på festivalen.

– Vi tradisjon av å presentere musikk også fra vårt naboland Finland. Og med tanke på at vi ligger i Vesisaari så er det ikke så vanskelig å forklare, står det i pressemeldingen.

Med en base av elektronika og folkemusikk fra Karelen, blandet med et trekkspill fra St. Petersburg blir dette en reise langt inn i den finske folkesjelen, skriver festivalen.

Bandet skal hente sin inspirasjon fra gamle bygdekart, vannkraftverk og karelsk poesi.

– Jeg personlig synes dette slippet er noe av det som spennende med festivaler. Hvis du som publikum tar sjansen og går på en del ting du aldri hørt om, kan jeg love deg opplevelser for livet. Noe kommer du hate, noe kommer du ikke skjønne, men noe kommer gi deg den festivalens beste opplevelse, sier Lundgren.