Nordlandsbandet Likholmen er årets Northern Soul-band under Varangerfestivalen.

Erling Ramskjell, kjent under artistnavnet Æ, forteller til iFinnmark at han ser fram å presentere et helt nytt prosjekt for verden under Varangerfestivalen i august i år.

– Vi er veldig godt i gang allerede, og har skrevet helt nye ting, sier han.

I tillegg til musikken skal det være en visuell komponent i konserten, som Martin Losvik står for.

– Vi setter ikke bilder til musikk eller lager musikk til bilder, han er en del av bandet, sier Æ.

Foruten Losvik og Æ, består Likholmen av Stefan Sundström, Ingeborg Oktober, Kåre Riibe Ramskjell og Halstein Sandvin.

– Vi har helt siden vi hadde Likholmen på Kooperativet for noen år siden sett for oss denne gjengen på en større scene og drømt om at dem skulle gjøre vårt bestillingsverk Northern Soul. Så når dem i fjor sommer sa ja, så følte vi at brikkene begynte å falle på plass, sier festivalsjef Robert Lundgren.

Spiller allerede til helga

De skal også spille under åpningen av nye Kooperativet i Vadsø førstkommende lørdag.

Her ser du konserten direkte: Den nye storstua er fortsatt en byggeplass. Lørdag kveld kan du se åpningen av nye Kooperativet direkte

Under konserten på lørdag vil imidlertid ikke Stefan Sundström delta. Han bor sør i Sverige.

– Han flyr ikke av prinsipp. Så det er litt langt å reise landeveien denne gangen, sier Erling Ramskjell.

Ramskjell forteller at bandet stort sett spiller på mindre steder, og at de ennå ikke har spilt i for eksempel Oslo. Vadsø har de derimot god erfaring med, og Ramskjell ser fram til både å stå på scenen i helga og under Varangerfestivalen.

Flyr ikke av prinsipp

Ramskjell har selv bodd på Træna i Nordland i en årrekke, hvor det tar fem og en halv time med båt til nærmeste flyplass. Nå bor han på Hamarøy i samme fylke, hvor reisetiden er forkortet til tre timer. De øvrige i bandet bor i Bodø og i Kabelvåg.

– Vi er på ingen måte nasjonalister, men vi er ganske nordnorske av oss, sier han.

Selv om de ikke går for å være en postkortparodi av Nord-Norge, medgår Ramskjell at de liker å ta opp de små detaljene og prosessene i livet.

– Vi driver ikke med sosialrealisme eller politikk, men slike temaer opptar oss mer enn normalt. Jeg har jo to eller tre T-skjorter fra Kystopprøret i klesskapet, og er definitivt veldig for de tingene. Mye av det som nå skjer i Finnmark er idiotisk. Tenk å bygge ned og gjøre det for vanskelig for finnmarkingene, sier han.