VADSØ: – For lenge har stereotypiene rundt samene svermet. Det må vi gjøre noe med. Man må tørre å være stolt over seg selv og sin samiske slekt, sier Halvari.

Fikk ideen i konfliktområder

Halvari forteller i en telefon til iFinnmark tirsdag ettermiddag at ideen om kunstutstillingen allerede kom for mange år siden. Han hadde lenge jobbet i hjelpeorganisasjoner i konfliktområder, og han hadde mye med vanskeligstilte minoritetsgrupper å gjøre. Da han omsider kom hjem, følte han ikke at han hadde fått utrettet nok – han ville gjøre mer. En annen folkegruppe som lenge har kjempet for sine egne rettigheter, er nettopp samene.

– Jeg var ikke fornøyd med holdningene mot den samiske befolkningen og kulturen. Det samiske blir ofte framstilt veldig stereotypisk med reinsdyr og kofte, og jeg ville med prosjektet mitt gjøre noe med disse holdningene. Jeg ville trekke fram stemmer som ikke blir hørt så mye, og prøve å få fram den samiske stoltheten, sier Halvari.

Saken fortsetter etter bildet.

Stort prosjekt

Etter tre års arbeid, som innebar å reise rundt i de nordiske landene og ta bilder, ble prosjektet omsider ferdig, og ble utstilt for første gang på Tråante-utstillingen i Trondheim i forbindelse med feiringen av 100-årsjubileet for samefolkets dag som var i 6. februar i år.

Utstillingen rakk over seks dager, og responsen var overveldende.

– På seks dager var 3000 mennesker innom utstillingen, og tilbakemeldingene var utelukkende positive, både fra samer og ikke-samer. Enkelte samer kom bort til meg og sa «endelig er det noen som har sett oss for det vi er». Sånt gir inntrykk, sier kunstneren.

Saken fortsetter etter bildet.

 

Gleder seg til festival

Halvari, som selv har dype røtter og en lang historie med Vadsø og Varangerfestivalen, gleder seg til å ta med utstillingen og vise den fram for Vadsøværingene. Foruten selve utstillingen, er ikke timeplanen for festivaluka helt fastsatt, og Halvari hinter til at det kan komme et par overraskelser.

– Jeg tar det litt som det kommer. Jeg er åpen for alt, så om folk har noen ideer eller tanker, er det bare å fyre løs, sier Halvari.

Fornøyd festivalsjef

Sjef for Varangerfestivalen, Robert Lundgren, er veldig glad og stolt over å ha landet utstillingen til Vadsø, i et samarbeid med Vadsø Kunstforening. Vadsø blir den første byen utstillingen blir å se etter Tråante-utstillingen i Trondheim tidligere i år.

– Torgrims utstilling passer perfekt med det vi prøver å gjøre i Varangerfestivalen. Vi vil bryte normer og stikke oss ut, og vi er veldig glad for å kunne ønske han og utstillingen velkommen.