Gå til sidens hovedinnhold

Karate på tvers av grensene

Artikkelen er over 4 år gammel

To land, tre klubber og tre samlinger i hver sin by. – Karaten er den samme, men måten vi trener på er forskjellig, sier Svein Dallavara fra Vadsø karateklubb.

I helga har karateutøvere fra Vadsø, Kirkenes og Murmansk deltatt på Barentscamp. Det er den andre i rekka, hvor den første campen ble arrangert i Murmansk, og den tredje skal bli arrangert i Kirkenes.

– Det har vært bra, vi lærer mye og de andre har jo forskjellige måter å se ting på, sier David Vorren (16).

I fjor tok Vorren NM-sølv i gutter 17-klassen i Karate, og om to uker skal han på nytt konkurrere om edelt metall i samme aldersgruppe under norgesmesterskapet som arrangeres i Bærum. Den gang hadde konkurrentene en aldersfordel, men vadsøgutten tok likevel sølvmedaljen.

– Jeg hadde et litt dårligere utgangspunkt den gang, men i år går jeg for gullet, sier Vorren.

Karatetalentet trener fem dager i uka, og Barents camp karate inngår i oppkjøringa til NM.

– Jeg har holdt på så lenge at karate har blitt en del av hverdagen. Hele klubben og miljøet rundt gjør det interessant å holde på med. Så er jo graderinga en motivasjon, forteller Vorren.

I dag har han brunt belte, men til sommeren sikter han inn på å gradere seg til sort belte.

(Saken fortsetter under bildet.)

Bra samarbeid

På samlinga i Vadsø var det åtte utøver fra Sør-Varanger, åtte fra Murmansk og 24 utøvere fra Vadsø. Arrangementet har fått støtte fra Barentssekretæriatet, og er det første karatesamarbeidet mellom Murmansk og norske klubber.

– Vi fant ut at nå er tida for å gjøre det, sier Frode Stålsett fra Sør-Varanger karateklubb.

Trenere fra de tre klubbene bytter på å lede samlingene, men arrangørklubben tar første økt. I Vadsø var Svein Dallavara først ut, før det var Elin Gaasland fra Sør-Varanger karateklubb sin tur, og til slutt Viktor Rozhkov fra Murmansk.

– Karaten er den samme, men måten vi trener på er forskjellig, sier Dallavara.

(Saken fortsetter under bildet.)

Alle tre trenerne har sort belte i karate, men Gaasland forteller at Rozhkov har høyere gradering og mer erfaring enn dem.

– Det er kjempefint at vi blir korrigert og dratt opp litt, sier hun.

Alle tre klubbene tilhører International Federation of Karate, og har utøver samme stilart av karate.

– Dette er en kjempefin mulighet til å utvikle kunnskapen vår, om både sporten og organisasjonen, sier Rozhkov.

Og kommunikasjonen den går på engelsk, russisk, norsk, og ikke minst japansk. Alle instrukser blir gitt på sistnevnte språk, slik at alle skjønner hverandre uavhengig av andre felles språk.

Flytter til Vang

Selv om David Vorren gjør det bra med karaten, har han også en annen idrettsgrein han brenner for: friidrett, hvor han har et NM-sølv i spydkast fra i fjor. Året før fikk han bronse.

– Det er friidretten jeg kommer til å satse på. Det blir litt mye noen ganger med både karate og friidrett, men det har gått bra, sier Vorren.

Til høsten planlegger han å starte på Vang toppidrettsgymnas, hvor han planlegger å starte på andreåret på studiespesialiserende studieretning med friidrett. I dag går han førsteklasse på Vadsø videregående skole.

– Det tror jeg blir bra. De jeg kjenner som har gått der sier at det er et veldig bra opplegg, sier han.

 

Kommentarer til denne saken