– De får én sjanse til før vi anmelder

BER OM VARSOMHET: Alfred Ørjebu i Statens naturoppsyn vil anmelde vannskuterkjørerne neste gang han opplever for rask kjøring nærme land.

BER OM VARSOMHET: Alfred Ørjebu i Statens naturoppsyn vil anmelde vannskuterkjørerne neste gang han opplever for rask kjøring nærme land.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi er pliktige til å håndheve loven.

DEL

– Det er ikke sånn at vi ønsker å være vanskelige, men vi er pliktige til å håndheve loven sammen med politiet. Nå går vi ut og henstiller dem til å følge reglene, men hvis det ikke hjelper, så vil vi anmelde, sier Alfred Ørjebu.

Han jobber i Statens naturoppsyn, og har også fått med seg vannskuterkjøringen i Vadsø havn og i vika mellom biblioteket og Ytrebyfjæra i helga. Det gjorde ham umiddelbart bekymret for fuglene i området.

– Her er det masse fugl, og de ligger og beiter, og de er spesielt sårbare nå i mai, juni og juli. Nå er det hekking, egglegging og ruging. Nå legger de ikke egg på sjøen, men det er dit de går for å beite, sier han.

Ifølge forskriften for bruk av vannskuter, er det i utgangspunktet ikke tillatt med kjøring «i et heldekkende belte på 400 meter ut fra land». Det er likevel lov å kjøre gjennom dette beltet slik at man kommer utenfor, men da har man ikke lov til å kjøre fortere enn fem knop.

– Men i tillegg til dette, så gjelder det en generell aktsomhetsregel, sier Ørjebu.

Han har også fått med seg at det noen ganger kjøres med vannskuter ved Ekkerøy, og her er reglene enda strengere. Her er det nemlig et vernet fugleområde å ta hensyn til.

Nå håper han at regionens innehavere av vannskutere forholder seg til regelverket framover.

– Det er fullt legalt å kjøre vannskuter, men jeg henstiller alle til å følge reglene, sier han.

Artikkeltags