Vadsøordføreren om statsbudsjettet: – Dette må være feil

KVENMØTE: Under markeringen av kvenfolkets dag i mars i år møtte Hans-Jacob Bønå Astrid Ballo (72). Hun hadde iførte seg kvendrakta før hun tok turen til festlokalet i bygget som rommer museet .FOTO: KENNETH STRØMSVÅG

KVENMØTE: Under markeringen av kvenfolkets dag i mars i år møtte Hans-Jacob Bønå Astrid Ballo (72). Hun hadde iførte seg kvendrakta før hun tok turen til festlokalet i bygget som rommer museet .FOTO: KENNETH STRØMSVÅG

Artikkelen er over 3 år gammel

Hans-Jacob Bønå (H) er svært overrasket over at det ikke er sagt noe om kvenmuseet i statsbudsjettet.

DEL

Les iFinnmark+ ut året for kun 100,-:

Bestill her med Finnmark Dagblad som eAvis

Bestill her med Finnmarken som eAvis

– Jeg kan ikke skjønne noe annet enn at dette må være en feil, sier han til iFinnmark.

Da finansminister Siv Jensen offentliggjorde forslag til neste års statsbudsjett klokken 10 torsdag sto det ikke noe om nasjonalt kvenmuseum. Samtidig satt vadsøordføreren i formannskapsmøte. Bare for omlag tre uker siden besøkte Bønå statssekretæren i Kulturdepartementet for å redegjøre viktigheten av å få museet inn på statsbudsjettet.

– Her underbygde vi argumentasjonen om at driften av et slikt museum er et nasjonalt ansvar og ikke en kommunal oppgave. Vi ble godt mottatt, og signalene vi fikk kunne ikke tolkes annet enn positivt. Derfor skjønner jeg ikke at det ikke er med i budsjettet, sier Hans-Jacob Bønå torsdag ettermiddag.

– Er du skuffet?

– Det er vanskelig å si om man er skuffet fordi jeg lurer på om det har skjedd en feil, at det har ramlet ut. Når jeg ser at fylkeskommunen har prioritert kvenmuseet foran museet i Hammerfest, forstår jeg ikke hva som har hendt, svarer Bønå.

Styreleder Wenche Pedersen i Varanger Museum sier hun er fortvilt.

– Dette betyr at på tross av at Vadsø kommune og fylkeskommunen har stilt opp på en fantastisk måte ved å kjøpe NRK-bygget, så fraskriver denne regjeringa seg ansvaret for det løftet som den kvenske/norsk-finske kulturen fortjener, sier hun til iFinnmark.

LES OGSÅ: Ingen napp etter Oslo-turen

Også stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen er overrasket over at kvenmuseet ikke er med.

– Dette hadde jeg håpet å få på plass, sier Bakke-Jensen.

LES OGSÅ: Bakke-Jensen: - Det er et stramt budsjett

Artikkeltags