Politiet mener de gjør en god innsats mot radikalisme, men ber om mer hjelp fra lokalsamfunnet

BER OM HJELP FRA FOLK: Politioverbetjent, Halgeir Rushfeldt ber om at folk varsler til politiet når de har grunn til å bekymre seg over at noen er i ferd med å bli radikalisert.

BER OM HJELP FRA FOLK: Politioverbetjent, Halgeir Rushfeldt ber om at folk varsler til politiet når de har grunn til å bekymre seg over at noen er i ferd med å bli radikalisert. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Det er begrensninger for hva politiet kan foreta seg mot enkeltpersoners privatliv, sier politioverbetjent Halgeir Rushfeldt.

DEL

Lørdag ble en 17-åring fra Vadsø pågrepet i Oslo med det politiet beskriver som en hjemmelaget bombe. I 2014 dro to flyktninger fra Vadsø til Syria for å kjempe med IS.

Politioverbetjent i Vadsø, Halgeir Rushfledt uttaler seg ikke om de konkrete hendelsene eller enkeltpersonene, men forteller at politiet ofte ser folk som er sårbare og blir utnyttet i situasjoner, ikke bare ved radikalisme, men i også i andre sammenhenger.

– Vi prøver å avdekke det så tidlig som mulig. Vi jobber i stor grad til en nasjonal handlingsplan mot radikalisme og voldelig ekstremisme. Det er en del begrensninger og rammer for hva politiet kan foreta seg mot enkeltpersoners privatliv. Politiet er opptatt av å få fram at det ikke er hver enkel innsats sitt ansvar, men et samfunnsansvar, sier Rushfeldt.

– Har dere gjort en god nok jobb?

– Jeg føler vi har gjort en god innsats, men vi evaluerer alltid om det er andre ting man kan gjøre.

LES OGSÅ: Etterlyste hjelp fra kommunen da to ungdommer reiste til Syria: – Hvor var ordfører og kriseteam da?

– En kontinuerlig jobb

– En god del av radikalisme skjer på nett og når tegnene kommer, så er prosessen allerede i gang. Det vi er opptatt av er å drive informasjonsvirksomhet i andre etater, så de kan være obs knyttet til ekstreme holdninger, sier Rushfeldt.

Politiet i Vadsø ønsker ikke å uttale seg om saken med 17-åringen, blant annet fordi den ikke etterforskes lokalt. De opplyser om at de har en tjenestemann som konkret jobber med å forebygge radikalisme, men han ønsker heller ikke uttale seg til iFinnmark. Rushfeldt understreker at de kontinuerlig jobber med forebygging av radikalisme.

– Å forebygge er en kontinuerlig jobb, og det har vært det i flere år. Vi har et nært og tett samarbeid med Politiets sikkerhetstjeneste og konkrete saker drøftes med dem.

LES OGSÅ: Slik jobber 17-åringens bostedskommune for å forebygge radikalisering

Ber om at folk varsler: – Mange vegrer seg

Politiet er daglig innom asylmottaket for å bygge tillit med flyktninger, og Rushfeldt mener det er viktig å ha når de mottar bekymringsmeldinger.

– Har vi tillit, kommer vi mye lengre. Det er grunnleggende for å få et godt resultat av en bekymringssamtale.

Han oppfordrer nå folk om å varsle til politiet om bekymringer de har.

– Mange vegrer seg for det, fordi de ikke er sikker på at det er tilknyttet et stort problem, men da er det bedre at vi gjør en vurdering på det.

Politioverbetjenten benytter anledningen til å skryte av kommunens arbeid, etter at de nylig fikk kritikk fra et kvinnelig medlem i sportsklubben som 17-åringen har vært medlem av.

– Etter mitt syn integrerer kommunen på en god måte. Man kan aldri være sikker, usunne holdninger kan gå under radaren til både kommunen og politiet.

Han opplyser også om at kommunen denne måneden skal søke om midler til en prosjektstilling for en som som utelukkende skal jobbe med forebygging av radikalisme.

Artikkeltags