Dessverre var ikke selve konkurransen helt vellykket. Museet fikk bare inn tre bidrag, hvor et av dem kom fra en som jobbet på Varanger museum.
– Det ble veldig vanskelig å velge en vinner blant tre bidrag. Derfor ble konkurransen avlyst og hele prosjektet ble lagt litt på hyllen. Vottene som var kommet inn ble liggende på kontoret mitt, og det var ikke så mange som så dem. De som fikk se vottene derimot mente de var utrolig fine og ville gjerne ha oppskrift. Det var da ideen om strikkehefte kom, forteller Turid Strand som er ansatt ved museet og som strikket det ene bidraget.
Inspirert av byen
Siv Eines og Lillian Jormonen er de to andre som sendte inn bidrag til konkurransen. Begge er veldig fornøyd med at de fikk oppskriftene sine i strikkeheftet som har fått navnet Vadsøstrikk.
– Jeg synes konkurransen var et artig påfunn og tenkte derfor å komme med mitt bidrag. En ting jeg var sikker på var at jeg ikke ville lage luftskipsmasta. Ikke fordi den ikke er fin eller veldig historisk, men jeg så for meg at mange andre kom til å lage den. Så jeg endte opp med å hente inspirasjon fra samisk tradisjon, tilknytningen vi har til havet og været, forteller Eines.
Jormonen på sin side valgte å hente inspirasjon fra Vadsø før og nå.
– På mine votter ser vi blant annet en lodde som svømmer bort fra oss og en makrell som kommer til oss. Jeg tok også med kongekrabben som kom til oss på 2000-tallet og som er blitt en viktig ressurs. I tillegg valgte jeg å ta med luftskipsmasta og litt vær, sier Jormonen.
Det er flere ting de tre vottene til de strikkeglade vadsøværingene har felles.
– Vi ville at Vadsøvotten skulle være fin og særegen. Den skulle ha en god historie som er med på å styrke tilhørigheten til Vadsø. Alle de tre vottene er gode eksempler på dette, og derfor valgte vi å lage heftet Vadsøstrikk slik at vi kunne vise fram alle vottene, forklarer Strand.
– Ikke umulig med nummer to
Det er ikke bare votter som er med i strikkeheftet. I tillegg til Vadsøvottene er det også mønster og oppskrift til kvensokken.
– Det er en utrolig fin sokk, men fantastiske farger. Vi syntes den passet godt inn sammen med vottene fordi den også viser tradisjoner og hvordan livet rundt Varangerfjorden er. Designeren bak kvensokken er Anne-Gerd Jonassen, som også er en veldig dyktig strikker, sier Strand.
Både Eines, Jormonen og Strand kan fortelle at de har strikket siden de var fem-seks år gamle, men at ingen av dem har noen større strikkeprosjekter på gang.
– Jeg både syr og strikker, men tiden strekker ikke til til større prosjekter, men kanskje vi kunne laget en Vadsølue en gang. Kanskje til og med prøvd å kjøre i gang en konkurranse på det nå som vottene er blitt mer kjent og folk virker å være interesserte, forteller Eines.
– Nå fikk jeg plutselig mange ideer, sier både Jormonen og Strand og humrer.
For øyeblikket har ikke de tre ivrige strikkerne noen planer om et nytt hefte, men de sier det ikke er umulig.
– Vi har levert ut over 150 strikkehefter til butikker, og flere har kommet og bedt om mer fordi de er gått tom. Det tyder på at det er blitt veldig populært. Så fortsetter interessen og det inspirerer folk er det ikke umulig at det kommer et hefte nummer to, forteller Strand.