«Dersom legen er i den minste tvil om hva som feiler pasienten, må henvisning prioriteres framfor smertestillende»

UTFORDRINGER TROSS FLINKE LEGER: Selv om helsevesenet i Finnmark består av dyktige fagpersoner, er det ikke til å komme bort fra at avstandene til både sykehus og spesialister skaper utfordringer, skriver Finnmarken på lederplass.

UTFORDRINGER TROSS FLINKE LEGER: Selv om helsevesenet i Finnmark består av dyktige fagpersoner, er det ikke til å komme bort fra at avstandene til både sykehus og spesialister skaper utfordringer, skriver Finnmarken på lederplass.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det er ikke lett å være syk i Finnmark, og med en gang diagnosen beveger seg utenfor det helt normale og ufarlige, er det krevende, skriver Finnmarken på lederplass.

DEL

LederTirsdag fortalte de pårørende om hva som skjedde da Roger Jomisko døde på sykestua i Vadsø sommeren for to år siden. Her reiser hans søskenbarn noen viktige spørsmål.

Jomisko var nemlig hjertepasient, med en lang historie i journalen sin. Like fullt ble han feilaktig diagnostisert med lungebetennelse da han ble lagt inn på Vadsø helsesenter. Halvannet døgn seinere døde han.

Søskenbarnet Tom Even Jomisko, som selv har bakgrunn som overlege innen psykiatri, mener dette ikke ville ha skjedd dersom journalen ble sjekket grundig. Han mener også at fetteren ville vært i live dersom han hadde blitt lagt inn på sykehus i en større by, med et større fagmiljø.

«Tilgangen til spesialisthelsetjenester er ulikt fordelt i et fylke med finnmarksavstander. Det er vanskelig å rekruttere helsepersonell til Finnmark, og dessuten kan språk- og kulturforskjeller utgjøre en ytterligere risiko for pasienter, sier Tom Even Jomisko.

Saken om Roger Jomisko er trist for alle: Både de pårørende og helsevesenet. Vadsø kommune har sagt at de tar lærdom av saken, og det er også det den assisterende fylkeslegen er opptatt av når han konkluderer med lovbrudd. Ingen skal straffes, men samfunnet skal benytte anledningen til å bli bedre.

Dette er vel og bra. Men det gjør det ikke mindre nødvendig å snakke om de utfordringene vi har i Finnmark.   

Helsevesenet i fylket er selvfølgelig fylt opp av dyktige hjelpepleiere, sykepleiere og leger som gjør så godt de kan hver eneste dag. Oftest er dette også godt nok. Samtidig er det sånn at veien til spesialistene, de som virkelig kan akkurat den problemstillingen og dét sykdomsbildet, den er lang, og den koster samfunnet penger.

Tidligere denne måneden har Finnmarken skrevet flere artikler om Pasientreiser, og vanskelighetene finnmarkinger møter på når de skal ta seg til en reservert time på sykehuset. En pasient i Berlevåg fortalte at han fikk rekvisisjon til drosje tur-retur sykehuset fra legen sin, men at denne rekvisisjonen ble avvist av Pasientreiser. Dermed måtte pasienten avlyse sykehustimen.

Det er ikke lett å være syk i Finnmark, og med en gang diagnosen beveger seg utenfor det helt normale og ufarlige, er det krevende. Det er ikke til å komme forbi at prosessen er enklere sørpå dersom du kommer til legen med for eksempel store magesmerter. Mens man i de større byene kan bli sendt rett til alle mulige undersøkelser, krever det mer i Finnmark: Du skal ha transport til sykehuset som enten er i Kirkenes, Hammerfest eller Tromsø, kanskje må du overnatte, og du må i hvert fall være borte fra jobb.

Dersom vi skal kunne bo i Finnmark, må vi være sikre på å bli tatt alvorlig når vi blir syke. At det både er dyrt og kronglete, må ikke gjøre terskelen for henvisning høyere, og legene kan ikke stilles til ansvar for kostnadene knyttet til behovet for å la andre øyne se på problemet. Dersom legen er i den minste tvil om hva som feiler pasienten, må henvisning prioriteres framfor smertestillende. Denne tryggheten må vi ha.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags