– Hvis du hadde isolert Finnmark som fylke, hadde det gått med voldsomt stort overskudd. Man har enorme naturressurser, og en unik beliggenhet mot Russland. Vi som land er helt avhengig av at vi har folk som vil bo her, og at vi hevder suverenitet.

Det sier Trygve Slagsvold Vedum, leder for Senterpartiet. Torsdag innledet han da interesseorganisasjonen «Folk i Finnmark» holdt folkemøte og påfølgende stiftelsesmøte i Vadsø.

Ikke et folkekrav

Her forklarte han hvorfor Senterpartiet er grunnleggende imot regionreformen. Her er avstandene i landet og i Nord-Norge blant begrunnelsene.

(Saken fortsetter under bildet.)

 

– Det er mye klokere at det er folk i Finnmark som ser hvilke løsninger som er best for Finnmark, enn at det er folk i Tromsø eller folk i Oslo som gjør det. Sånn er det når vi har så store forskjeller og avstander i landet vårt, sier han, før de fortsetter:

– Vi folkevalgte bør representere folk. Vi bør tenke på hva folk mener. Er det mange finnmarkinger som ønsker dette? Jeg tror ikke akkurat det er et folkekrav. Jeg syns avstandene er store. Det syntes jeg før jul, og det syns jeg nå. Så jeg tror ikke denne kampen er over, sier han, som mener de ledende politikerne i regjeringen også ser at dette er en dårlig idé.

For å illustrere dette viser han til at kommunalminister Jan Tore Sanner sendte en videohilsen til Troms og Finnmarks første felles fylkesting i Kirkenes, framfor å møte selv.

– Det er derfor de ikke vil komme og diskutere dette. Det er fordi de selv ser det er en dårlig idé, sier han.

– David mot Goliat

Randi Karlstrøm, som nå er leder av interimsstyre for organisasjonen For Finnmark, taler naturlig nok også imot regionreformen.

Etter torsdagens møte er befolkningen invitert til å bli med i organisasjonen, som har ett mål.

– Målet er at vi skal be Stortinget om at Finnmark skal bestå med egen ordning som i dag, med fylkesting. Det er litt frekt å danne denne organisasjonen, det er litt David mot Goliat. Men jeg syns det er litt spennende også, sier hun.