Gå til sidens hovedinnhold

Kunstnere fra hele verden står i kø for å komme til Vadsø

Artikkelen er over 3 år gammel

Gjesteateleriet til Finnmark fylkeskommune er mer populært enn noen gang. Allerede nå er det fullt belegg ut 2018.

Etter at Finnmark fylkeskommune kjøpte den gamle Dahlgården i ytrebyen i Vadsø i 1999, med mål om å kostnadsfritt huse forskjellige kunstnere, har det bare økt i popularitet. Sytten år etterpå kan Kirsti Riesto, som jobber i plan- og kulturavdelingen i fylkeskommunen, fortelle om fullt belegg, og at de får inn flere søknader enn det de har kapasitet til å tilby.

Luksusproblem

Finnmark fylkeskommune har siden 2000 tilbudt profesjonelle kunstnere en plass å både bo og stille ut kunst. I fylkeskommunens gjesteatelier i ytrebyen i Vadsø får kunstnere fra hele verden komme og bo på omgang, i tillegg til å ha utstilling. Tilbud er gratis, og har bare blitt mer og mer ettertraktet.

Riesto forteller at de er i prosessen med å behandle søknader for 2018, men at de har nok søkere for å fylle opp hele året – og vel så det.

– Vi har ikke mulighet til å tilby opphold til alle som søker. Det er et luksusproblem, sier Riesto.

Setter Vadsø på kartet

Ifølge Fylkeskommunens nettsider er tilbudet hovedsakelig rettet mot kunstnere fra Barentsregionen, og Riesto forteller at fylkeskommunen har en avtale med Murmansk. Likevel er det åpent for alle å søke, og det kommer kunstnere fra hele verden, fra USA til Japan. Riesto ser de positive ringvirkningene av prosjektet.

– Det tilkommer Vadsø veldig mye bra. Det genererer oppmerksomhet, og setter byen vår på kartet, sier hun.

Og det har det gjort. Da billedkunstner Michéle Noach fra England bodde i gjesteatelieret i Vadsø for to år siden, inviterte hun blant annet de verdenskjente artistene John Paul Jones fra Led Zeppelin og Peter Buck og Mike Mills fra R.E.M. til Vadsø. Resultatet ble minifestivalen «Ice Station».

(Saken fortsetter under bildet)

– Hva får kunstnere fra Japan og rockestjerner fra USA til å komme til lille Vadsø?

– Jeg tror mange lar seg fascinere av det som er annerledes, og at man kan hente inspirasjon her. Noen kommer for å oppleve midnattssola – andre for mørketid og nordlys, sier Riesto.

Kan fokusere på kunsten

To av dem som har benyttet seg av fylkeskommunens tilbud, er kunstnerne Mariia Mikhailenko og Veronika Vologzhannikova fra Murmansk. De jobber til vanlig som lærere på en kunstskole for barn, men er nå i Vadsø for å bo og stille ut kunst. De har vært i byen i hele juli, og begge setter pris på å slippe elever og andre gjøremål for en liten stund.

(Saken fortsetter under bildet)

– Her slipper vi å tenke på alt annet. Vi har mulighet til å fokusere fullt og helt på kunsten, sier Mikhailenko.

Kunstnerkollegene forteller at de er veldig takknemlige som fikk tilbudet om å komme til Vadsø. De har fått god tid til å jobbe med kunsten deres – det meste som er utstilt er laget etter de kom hit. Når de reiser hjem ved månedsslutt, er det med et godt inntrykk.

– Vi kommer til å anbefale alle våre kolleger å komme til Vadsø. Her får man tid til å jobbe med lidenskapen sin, sier de.

 

Kommentarer til denne saken