Fant 300 pukkellaks i en kulp – nå har de en mulig løsning for å hindre flere

UØNSKET: Sånn ser pukkellaksen ut. Nå planlegges det en felle for å hindre at den går opp i elvene.

UØNSKET: Sånn ser pukkellaksen ut. Nå planlegges det en felle for å hindre at den går opp i elvene.

Artikkelen er over 2 år gammel

Vestre Jakobselv jeger- og fiskerforening vil bygge en laksefelle for å hindre oppgang av pukkel- og oppdrettslaks.

DEL

Torsdag presenterte Vestre Jakobselv jeger- og fiskerforening en idé om å bygge laksefelle. Denne skal hindre oppgang av pukkel- og oppdrettslaks i Jakobselva, en yndet lakseelv.

Tidligere denne uka skrev iFinnmark om store forekomster av pukkellaks i denne elva, akkurat som i de fleste andre vassdrag i fylket i år.

– Det har eksplodert hos oss også i år. Vi hadde dykking sist uke, og i nederste kulpen fant vi i overkant av 300, sa styreleder Nikolaj Christensen da.

LES OGSÅ: – Man bør ikke ha hjertefeil, for pulsen går rett til himmels

Nå har han møtt representanter for Finnmark Arbeiderparti i elva, og her ble ideen om felle presentert.

«Slike feller er blant annet i drift i Varzuga på russisk side og på Vestlandet i Etne elva. Disse er svært nyttige for å hindre uønskede arter i elven, og har vist seg svært effektive,» skriver partiet i en pressemelding.

De vil nå jobbe for at byggingen av en slik felle kan bli realisert. Tom Sottinen er partiets andrekandidat til Sametinget, og han mener en slik felle kan brukes i andre elver dersom man lykkes i Jakobselva.

– Vestre Jakobselv har de riktige forutsetninger for å bygge og teste en slik felle under finnmarksforhold. Dersom laksefellene viser seg å virke må det bygges lignende anlegg i resten av finnmarkselvene, planene for noe slikt må allerede igangsettes av myndighetene. Når det gjelder Tanavassdraget så er det på grunn av størrelsen umulig å innføre noe slikt i hovedelva, men laksefellene kan kanskje innføres i sidevassdragene, sier han i en pressemelding.

PUKKELLAKS TIL LIVS: Arbeiderpartiets Tom Sottinen (i midten) og Steinar Karlstrøm (til høyre) vil ha tiltak på plass for å få pukkellaksen bort fra elvene i Finnmark. Nikolaj Christensen i Vestre Jakobselv jeger- og fiskerforening har opplevd store forekomster av russefisken også i Jakobselva.

PUKKELLAKS TIL LIVS: Arbeiderpartiets Tom Sottinen (i midten) og Steinar Karlstrøm (til høyre) vil ha tiltak på plass for å få pukkellaksen bort fra elvene i Finnmark. Nikolaj Christensen i Vestre Jakobselv jeger- og fiskerforening har opplevd store forekomster av russefisken også i Jakobselva. Foto:

Artikkeltags