– Fredede ender skremmes vekk i hekketida av uvettig scooterkjøring

NÆRGÅENDE: Denne vannscooteren holdt farten nede, men kom ganske tett på et område med mange fugler, som ble spredt for alle vinder.

NÆRGÅENDE: Denne vannscooteren holdt farten nede, men kom ganske tett på et område med mange fugler, som ble spredt for alle vinder. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Fuglekikker Øyvind Zahl Arntzen mener det må avklares raskt hvor vannscootere kan ferdes i Vadsø havn.

DEL

Arntzen har sett og hørt om flere uheldige situasjoner den siste tida.

– Det «lekes i» Vadsøsundet, også innenfor forbudsbeltet på 400 meter. Vannscooterene kjører også i selve Vadsø sentrale havn – både på gjennomfart til vestre havn utenfor vestre molo, samt ellers også, skriver han i en henvendelse til Fylkesmannen i Finnmark, Vadsø kommune og flere andre mottakere.

400 meter

Han driver firmaet Arntzen Arctic Adventures, hvor han tar imot fuglekikkere fra inn- og utland.

Arntzen understreker at dette er fullt lovlig aktivitet, så lenge man holder seg under fem knop til man kommer 400 meter fra havna.

Det gjorde vannscooteren han tok bilde av i helga, men ferden gikk altfor nærme et felt med rundt 80 stellerender og 20 ærfugl.

– Når hurtigruta eller andre båter kommer forbi, trekker de seg bare litt unna. Men dette er noe nytt for dem. De gikk utrolig fort på vingene, og forsvant ut av havna, sier han.

Næringsutvikling

Samtidig satt noen av hans gjester fra England i ytrebyfjæra, og observerte vannscootere som kjørte rundt på kryss og tvers og forstyrret fuglene.

– Dette er veldig uheldig for ryktet til Vadsø blant fuglekikkere, da vi har en satsing her på å utvikle slik turisme, sier Arntzen.

Han understreker at han ikke er noen motstander av vannscootere, og at han er interessert i dialog. I brevet tar han til orde for et raskt møte med miljømyndighetene, kommunen og vannscootermiljøet. Her må det klarlegges ferdsleder og andre forbehold som må tas i havneområdet, mener han.

– Reaksjonen til fuglene kan ha å gjøre med at dette er noe «nytt» for fuglene, alternativt at dem har negative erfaringer allerede med vannscooter etter noen helger med slik aktivitet, eller at årsaken til fuglenes reaksjon henger sammen med at fører av vannscooter sitter fullt synlig, tror fugleentusiasten.

Viste hensyn

Stelleranda er rødlistet, og under særskilt beskyttelse.

På denne tiden av året, så er for øvrig Vadsø sentrale- og ytre havn å betrakte som et oppmarsjområde for arten før den forlater området for hekking i Russland.

Arntzens firma eier en flytende foto-øy de bruker til fuglefotografering. Tidligere på dagen han tok bildet i denne saken, hadde han snakket med to kjørere som var i ferd med å rigge opp scooterne.

– Jeg spurte da om de kunne vise hensyn, siden alle fuglene lå konsentrert på en flekk. Det gjorde de, så jeg vil berømme dem for det, sier han.

Finnmarken har vært i kontakt med føreren av vannscooteren på bildet, som Arntzen mener var for nærgående selv om farta var ok. Han ønsker foreløpig ikke å si noe om saken.

Artikkeltags