[Nettavisen]: I midten av april ble den russiske statsborgeren pågrepet i Oslo sentrum med det Politiets sikkerhetstjeneste (PST) betegner som en bombelignende gjenstand.

17-åringen var i over fire måneder siktet for terrorvirksomhet, men Nettavisen omtalte i august at det ble tatt ut tiltale for en mildere lovbestemmelse som går på «oppbevaring av skytevåpen mv. i den hensikt å begå en grov straffbar handling».

Den tiltalte russiske statsborgeren har hele tiden nektet straffskyld. Mandag morgen starter rettssaken i Oslo tingrett.

Les også: PST frykter terrorangrep i Norge i år

Nettavisen er kjent med at PST har funnet bilder av 17-åringen hvor han poserer med et tohåndsvåpen. Bildene er funnet på hans telefon og dette er ett av flere bevis PST mener å ha på at 17-åringen har ekstreme islamistiske holdninger.

LES OGSÅ: Bombetiltalt 17-åring nekter skyld

LES OGSÅ: I dag starter rettssaken mot den bombesiktede 17-åringen

Medlem av ekstremistgrupper

– Vi har ingen kommentar til dette. På nåværende tidspunkt holder vi på med forberedelser til saken. Min klient nekter straffskyld for å ha hatt intensjon om å skade noen den kvelden han ble pågrepet, sier 17-åringens forsvarer Javeed Shah til Nettavisen.

Det er statsadvokat Marit Bakkevig ved Det nasjonale statsadvokatembetet (NAST) som er aktor i saken.

– Det som skal bevisføre i retten er blant annet funn vi har gjort på tiltaltes telefon. Vi kommer også til å presentere funn som er gjort på hans internettaktiviteter og andre ting, sier Bakkevig.

Nettavisen er også kjent med at PST under etterforskningen fant ut at den tiltalte tenåringen har vært medlem av flere ekstremistiske grupper på appen Telegram. I tillegg er det funnet chattelogger hvor 17-åringen spesifikk snakker om å reise til Syria for å gjøre jihad (hellig krig) kort tid før han ble pågrepet.

LES OGSÅ: PST: 17-åring hadde beholder med lighterglass og spiker

LES OGSÅ: Aftenposten: 17-åringen med bomben er fra Vadsø. Ordfører: – Han er et barn. Dette er bare trist!

Den bombelignende gjenstanden 17-åringen ble pågrepet med bestod av en gassbeholder på 10-15 centimeter, en stor lighter og cirka ni splinter. Alle delene var tapet sammen med grå gaffateip, får Nettavisen opplyst.

Andre terroranslag

PST har også funnet ekstremistiske videoer og bilder fra Syria på 17-åringens telefon. Etter det Nettavisen kjenner til skal 17-åringen også ha sendt en video som oppfordret til terror samme dag som han ble pågrepet, 8. april.

– Jeg ønsker ikke å kommentere dette spesifikk, men det blir tema i retten hvordan han kom på disse tankene, sier Bakkevig.

PST mener tenåringen hadde til hensikt å skade noen med den hjemmelagde bomben.

I terroraksjonen i Stockholm, dagen før 17-åringen ble pågrepet, ble det også funnet gassbeholdere i lastebilen som kjørte inn i et kjøpesenter og drepte fire personer. PST kommer også til å legge frem bilder av funn av gassbeholdere fra andre terroraksjoner under rettssaken.

– Dette skal belyse at anslag med gassbeholdere har vært benyttet andre steder, sier Bakkevig om Nettavisens opplysninger.

Under rettssaken som starter mandag har 17-åringens forsvarer varslet at han vil begjære at forhandlingene går for lukkede dører.

– Det får bli opp til retten å avgjøre, men det er ikke alt i denne saken som har offentlighetens interesse. Private forhold har for eksempel ingen andre noe med, sier Shah til Nettavisen.

– Dagen før saken starter bærer min klient preg av å være en 17-åring som nå forstår alvoret i det han er tiltalt for. Han er både spent og nervøs.