Nå bytter Mats ut sparken med båt: – Jeg ville heller jobbe for meg selv enn for noen andre

TESTET EN ANNEN VRI: Mats Lamo og vennene manglet vannski i fjor sommer og tok da en spark i bruk.

TESTET EN ANNEN VRI: Mats Lamo og vennene manglet vannski i fjor sommer og tok da en spark i bruk.

Artikkelen er over 2 år gammel

I fjor sommer testet Mats Lamo bestemors spark på Varangerfjorden. Nå vil han heller ut på vannet i båt og gjøre fisker av seg.

DEL

Mats Lamo (21) er en av tre fiskere som har søkt tilskudd hos Vadsø kommune til båtkjøp. Han har søkt om 100.000 kroner. Lamo har fagbrev som mekaniker på båt, men etter noen måneder fant han ut at han heller ville starte opp som fisker.

– Jeg ville heller jobbe for meg selv enn for noen andre og det tror jeg man kan komme langt med, sier Lamo til iFinnmark.

For to uker siden etablerte han enkeltpersonforetaket Lamo Fiskeri.

– Jeg har tidligere jobbet på lastebåt. Jeg har fisket med bestefar siden jeg var 12/13 år og da har man det i fingrene, sier 21-åringen.

Mats Lamo ble forøvrig omtalt på iFinnmark.no da han tok bestemorens spark ut på havet i Varangerfjorden. LES SAKEN: – Vi hadde ikke vannski, så noe måtte vi jo gjøre

– Må ha sikrere båt

Planene er å hovedsakelig fiske krabbe og sei i Varangerfjorden, men også fiske torsk i Tanafjorden. Først må han oppgradere båten, og han har en fiskebåt på 35 fot i sikte. Prislappen er på 937.500 kroner.

– Skal man drive litt større, må man ha en sikrere båt, jeg ville ikke følt meg helt trygg alene med en liten trebåt.

Formannskapet i Vadsø kommune avgjør torsdag om Lamo får støtte til sitt båtkjøp. Tor Einar Bietilæ og Øystein Dahl har også søkt om tilskudd til kjøp av ny båt.

LES OGSÅ: Tor Einar (17) droppet ut av skolen – nå har han kjøpt sin første båt

– Håper de holder trøkket oppe

Dahl har jobbet som fisker i ti år og det er hans tredje båt han nå søker tilskudd til. For tiden holder vadsøværingen til i Tana, men fiskingen skal pågå i Varangerfjorden, og han vurderer å flytte hjem.

Mens han venter på ny båt, fisker han sammen med sønnen sin på hans båt, som sønnen nylig skal ha fått tilskudd fra kommunen til å kjøpe.

– Når jeg fisker ute med han får jeg ikke lønn, så jeg må komme meg ut med egen båt. Jeg er spent, men jeg håper de holder trøkket oppe med å dele ut tilskudd, sier Dahl til iFinnmark.

Han håper at kommunen på sikt også utvikler havna med nye buer, som han savner for de yngste fiskerne.

Artikkeltags