Gjentar suksessen fra Ice Station: Verdensstjernene kommer tilbake for å se midnattssola

KLAR FOR NY, OG LITT STØRRE MINIFESTIVAL: Flere ville være med å bidra når Ice Station-oppfølgeren Sun Station skulle arrangeres. Bak fra venstre: FFKs Plan og kultursjef Ketil Steigen, fylkesbiblioteksjef Heikki Knutsen, Rønnaug Ryssdal, Marit Reiersen, Trond Magne Henriksen og Karoline Andreassen Tandberg. Foran f.v.: Torfinn Strømsmo, festivalsjef Robert Lundgren, Kirsti Riesto og Sunniva Knutsen.

KLAR FOR NY, OG LITT STØRRE MINIFESTIVAL: Flere ville være med å bidra når Ice Station-oppfølgeren Sun Station skulle arrangeres. Bak fra venstre: FFKs Plan og kultursjef Ketil Steigen, fylkesbiblioteksjef Heikki Knutsen, Rønnaug Ryssdal, Marit Reiersen, Trond Magne Henriksen og Karoline Andreassen Tandberg. Foran f.v.: Torfinn Strømsmo, festivalsjef Robert Lundgren, Kirsti Riesto og Sunniva Knutsen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Sun Station heter oppfølgeren - det blir flere artister og en ekstra dag med litteratur.

DEL

Var du der da blant andre John Paul Jones fra Led Zeppelin og Peter Buck fra R.E.M. spilte i Vadsø? Hvis ikke, kan du få en ny mulighet i år. Sun Station arrangeres 23. og 24. juni.

– Mange av artistene ga uttrykk for at de hadde en god opplevelse under Ice Station, og da vi snakket om Sun Station, var det ikke et nei i noens munn, sier Kirsti Riesto.

Tilbake med nytt band

Kunstneren og hjernen bak minifestivalen, Michèle Noach drar igjen med seg verdensstjerner til Vadsø, denne gangen for å oppleve midnattsola.

– Dette skjer ene og alene på grunn av Michèle, hun kjenner alle disse artistene. Uten Varangerfestivalen eller Finnmark fylkeskommune hadde det heller aldri gått, sier Riesto.

I tillegg til de kjente musikerne som tok turen opp i 2015, kommer også 80-talls bandet fra Los Angeles, The Dream Syndicate. Terry Edwards fra PJ Harveys band og Alexis  Taylor fra Hot Chip kommer. Peter Bucks helt ferske band Filthy Friends skal også stå på Vårbrudd-scenen i juni, den første konserten bandet vil spille i Europa.

– R.E.M.-fans over hele verden kommer til å digge det, sier Varangerfestival-sjef, Robert Lundgren.

Buck tar også med seg The Baseball Project og The Minus 5, som er andre band han spiller i.

Ble god venn med John Paul Jones

– Jeg tror mange i Vadsø vil kjøpe billetter for å se The Dream Syndicate, de har ikke spilt på mange år, sier Torfinn Strømsmo.

Han er gift med arrangør Kirsti, og fikk i 2015 oppgaven å finne instrumenter til bandene. Da utviklet det seg også vennskap mellom ham og artistene.

– Først var det litt sånn «jøssenavn», men ganske fort oppdager man at de er som folk flest, sier Strømsmo, som ble spesielt godt kjent med John Paul Jones.

GLEDER SEG TIL GJENSYN: Torfinn Strømsmo jobbet som frivillig under Ice Station i 2015, og gleder seg til å møte artistene igjen i år. Noen av de har han blitt godt kjent med.

GLEDER SEG TIL GJENSYN: Torfinn Strømsmo jobbet som frivillig under Ice Station i 2015, og gleder seg til å møte artistene igjen i år. Noen av de har han blitt godt kjent med. Foto:

– Jeg var på søndagsmiddag hos ham i London litt før jul i fjor. Det er veldig artig at de vil opp igjen til Vadsø, det sier noe om suksessen som var forrige gang.

Ice Station-filmen vil igjen vises under festivalen. BBC kommer mulig opp igjen, og det er dialog med bladet Rolling Stone om en mulig tur.

– Det er kanskje det artigste for oss, for det vekker stor interesse og folk over hele verden får se hva vi gjør her oppe, sier festivalsjef Lundgren.

Forfatterbesøk

Sun Station blir ikke bare musikk, det skal også frontes sterkere med kunst og litteratur. Torsdagen før konsertene, holder biblioteket i Vadsø åpent for en litteraturfest. Forfatterne Michel Faber og Louisa Young vil dukke opp der, og denne delen vil være gratis for alle. Youngs bestefar var polfarer Robert Scott.

– Vi vil også ha en kunstutstilling, hvor vi inviterer samiske kunstnere og hvor Scene Finnmark vil produsere en workshop med disse, men der har vi ingen navn ennå, sier Riesto.

Hun lover at det kommer flere overraskelser når den nye festivalen tar form. I år samarbeider hun med langt flere. Finnmark internasjonale litteraturfestival, Scene Finnmark, Vadsø kunstforening og Vadsø museum har alle hevet seg på prosjektet. Det planlegges også en ungdomskonsert arrangert av Rockebussen Finnmark.

– Med den lille gruppa vi hadde i 2015 hadde vi ikke klart alt dette igjen, det er bra at vi kan inkludere flere, det viser styrken i Vadsø, sier arrangøren.

Billettene legges ut klokken ti på Scandic i Vadsø 27. februar. En time seinere åpnes billettsalget på internett.

Artikkeltags