En lun atmosfære av jul tyller inn hjemmet til Monica, katten Lillepus og de tre barna. 36-åringen svinser og svanser for å behage avisas utsendte med nybrygget kaffe og annen julesnadder. Alt etter en liten femminutter er stemningen løs og ledig. Blikket er fast, smilet romslig og vittighetene hagler.

Den ene morsomheten er hylende festlig. Den andre ikke fullt så artig. Det går opp og ned.

– Som dagene mine. De kan være veldig opp og ned. Men sånn har det blitt, og det er bare å bite tennene sammen og gjøre det beste ut av det, sier Monica, som ikke det minste bærer preg av å være syk. Men det er utenpå.

Satt langt inne

18. november opprettet moren, Carin, facebooksiden «Hjelp oss å hjelpe Monica». Målet er å samle inn 450.000 kroner til en stamcelletransplantasjon i Moskva.

 

– Det satt langt inne å si ja til en slik aksjon. Veldig langt inne. Det å gå rundt og vise en hel verden at jeg er syk var ikke akkurat noe jeg hadde veldig lyst til, så det vare bare familien og de nærmeste vennene som visste hvordan det egentlig sto til.

Halvannen måned etter at gruppen ble født, har Monica forløst et litt annet syn på det å, som hun selv kaller det, blottlegge seg for offentligheten.

– Det har gått veldig greit. Det jeg fryktet var å bli sett på som en svak og sykelig person. Det opplever jeg ikke at har skjedd. Tilbakemeldingene har vært mange, gode og ikke pinlig empatiske. Så jeg synes i grunnen nå at det var greit å komme ut av skapet, for å si det sånn.

Mamma i bresjen

Mamma Carin Urdahl-Aasen bor i Skien. Hun innså at en innsamlingsaksjon måtte stables på beina, for å skaffe pengene som trengs, som kan gi datteren livet tilbake – slik det bør være.

 

– Monica var uhyre flink til å jobbe, og hun var den reineste supermammaen. At sykdommen har stjålet så mye fra henne tror jeg hun har vanskelig for å akseptere, og hun har nok hatt vanskelig for å tørre og vise smertene. Det måtte litt overtalelse til, for å få hennes aksept til å lage innsamlingsaksjonen, men nå opplever jeg at hun har fått troen og gløden tilbake, ved å se det engasjementet som er vekket. Vi skal få dette til. Vi skal få Monica til Moskva og fikse den operasjonen, sier en skråsikker mamma Carin.

Barna skjønner

Monica fikk diagnosen multiple sklerose i september i fjor. I familien har de døpt om dette «MS» til noe helt annet.

– Jeg snakker med barna om sykdommen, og hva det er som gjør at jeg ikke lenger kan være akkurat som jeg var. «Mamma er spesiell» sier vi, og i det ligger det jo mye. Barna gir da også klar beskjed når jeg må hvile. «Du hviler, vi leker», er beskjeden da, smiler Monica Jensen, som har gitt livet i gave til lykkeleverandørene Markus (7), Martin (5) og Maija (3).

Tror på jobbretur

Monica er klokkeklar på at hun skal vinne livet tilbake, og overbevist om at russiske leger kan hjelpe henne med det, gjennom den tøffe behandlingen der friske stamceller tas ut, for å settes inn i kroppen igjen etter en massiv strålebehandling.

 

– Det er en tøff behandling, som er en stor belastning for kroppen, men jar har gjennomgått så mange smertefulle dager at jeg ikke finnes redd. Nå gjelder det bare å nå dette hårete målet om å få samlet inn de 450.000 kronene som trengs.

Monica er etter halvannen måned på god vei. Fetteren Kurt Normand er «pengemannen».

– Så langt er det kommet inn like i overkant av 61.000 kroner, sier han.

– Tenk det. Helt fantastisk. Det er så mange som bryr seg, og som bidrar med stort og smått. Er det rart at jeg ser for meg å snart kunne ta opp igjen butikkjobb-livet, og bli den jeg var? Nei, svarer hun selv

Pengene doruller inn

Dorullsalg, fotografier, kunst og boksing. Kreativiteten blomstrer i aksjonen for Monica Jensen.

Da denne saken ble ført i pennen sto det like i overkant av 61.000 kroner på kontoen som skal betale MS-operasjonen til 36-årige Monica Jensen.

Mange av bidragene er reine pengeoverføringer. Andre tar kreative hjelpemidler i bruk, som det å stille de mest naturlige behovene mennesket har; regelmessige toalettbesøk.

Egil Greibesland fra Søgne dro med seg Unn Hansen ut for å selge dopapir.

– Nå har vi solgt 45360 meter dorull, kunne Greibesland rapportere til facebookgruppa der aksjonen oppdateres.

Den massive dorull-innsatsen har sørget for at kontoen vokste med 3750 kroner.

Serveringsstedet Opticom er et sted Jensen har frekventert mye. Nå gir det populære kafé/utestedet tilbake. Det har Opticom og daglig leder Maritha Betten gjort ved å lange over sjenerøse 5000 kroner.

– Det er jo en trist sak for Monica Jensen, som opplever å ikke kunne gjøre det hun så gjerne vil, blant annet med barna. Derfor er dette vel anvendte penger, og jeg vil gjerne oppfordre andre næringsdrivende i Vadsø til å bidra, sier Betten.

Kunstner Anne-Lise Endresen Buljo har også åpnet opp for bidrag fra sine kreative rom.

Endresen Buljo har gitt ni malerier, som skal selges til inntekt for innsamlingsaksjonen.

– Ett av maleriene er solgt, og det for 2000 kroner, forteller Renate Johnsen i Atelier Kos og kaos, som også bidrar.

– Vi gir provisjonen vi normalt skulle hatt for disse maleriene, og den pleier å ligge på rundt 20 prosent av salgsprisen, sier Johnsen, som synes det er helt topp å kunne være med på den måten.

Skutersjarmør Morten Blien i Tana har også bidratt. Han har donert det norske flagget som var med da han satte rekord i å kjøre langt på elvevannet i Tana og Karasjok 18. september.

– Flagget ble solgt for 1500 kroner. Det synes jeg var bra, sier en fornøyd Blien.

I Arendal satser bokseklubben på bokstavelig talt å slå hardt fra seg for å skaffe penger til Monica Jensen.

– Nå selger vi lodd i mengder og skal arrangere boksestevne 2. januar. Det bør gi godt med mynt i kassa, melder klubben.

Varanger photo er også med på dugnaden, med å ha skjenket et fotografi som per i dag har høyeste bud på 1500 kroner.

HSCT-behandling

Går det som Monica Jensen har klokkertro på, skal hun snart underlegges det som kalles HSCT- behandling, i Moskva.

Enkelt forklart handler det om at legene henter ut stamceller, som legges på frys. Deretter stråle- behandles pasienten, før stamcellene inntransplanteres. Hensikten er å restarte kroppens immun-forsvar, slik at den på sett og vis fødes på nytt.

Etter behandlingen, som normalt er en kraftig påkjenning for pasienten, venter et sted mellom sju og 12 dager i full isolasjon, siden immun- forsvaret er satt ut av spill.

Etter en rekonvalesensperiode på rundt én uke, får pasienten forlate sykehuset, for å ta fatt på opptreningsperioden i hjemtraktene.

Monica Jensen er forberedt på tøffe tak, og at hårmanken forsvinner.

– Det er en lav pris å betale for et nytt liv, sier Jensen.