– Seriøst, folkens: Skjerp dere!

I SVING: Hele fredagen var driftsleder i Masternes Gjenvinning, Hans Henrik Kristiansen ute for å levere poser i Vadsø. Rullen han holder oppe er til plastavfall og den hvite papirposen er til papp og papir.

I SVING: Hele fredagen var driftsleder i Masternes Gjenvinning, Hans Henrik Kristiansen ute for å levere poser i Vadsø. Rullen han holder oppe er til plastavfall og den hvite papirposen er til papp og papir. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I stedet for å klage, bør vadsøværingene gå foran som et godt eksempel for resten av Øst-Finnmark, skriver redaktør Anniken Renslo Sandvik på lederplass i Finnmarken.

DEL

LederNå skal de aller fleste vadsøværingen fått en pakke ved porten signert Masternes gjenvinning. Når den pakkes ut, er vi alle klare til å gjøre en liten innsats for den planeten vi bord på. Vi stopper ikke klimaendringene ved å kildesortere, men vi bidrar til gjenbruk, og vi bidrar til å holde mengden av unyttig avfall nede. Selvfølgelig skal vi være med på det.

Men leveransen fra Masternes har ikke blitt like godt mottatt hos alle. På Facebook er det klagerne som roper høyest. En ting er at papirposene til matavfallet har fått gjennomgå. De har vist seg å bli våte raskt, og Masternes har nå lagt seg flate overfor NRK, og sagt at de skal byttes ut med noe annet. Men klagingen har ikke stoppet der, det oppgis blant annet som tungvint å måtte skille plastkorken fra melkekartongen og å vaske yoghurtbegrene før de kastes.

Seriøst, folkens: Skjerp dere.

Store deler av landet har kildesortert i mange år allerede. Der er det ren rutine å vaske og tørke melkekartongene før de brettes sammen og kastes sammen med annen kartong. Det er ren rutine å kaste matavfall for seg, å skylle plasten og legge den i egen pose. Hvorfor skal det være vanskeligere for oss?

Da Vadsø skulle inngå ny avtale om renovasjonsordning, og politikerne bestemte seg for at etablering av kildesortering skulle inngå i anbudet, fikk vadsøværingene endelig en mulighet til å gjøre et av de enkleste tiltakene vi har for å bli litt mer miljøvennlige. Det skal vi være glade for. Ikke minst fordi vi lever i en del av landet der tiltak som er naturlig for andre, er vanskeligere å oppnå. Vi har ikke trikk, T-bane og tog, og et begrenset busstilbud gjør oss avhengige av bil. Skal vi lenger, det være seg til sykehus, på jobb, til venner og familie, da må vi gjerne fly. Derfor bør vi omfavne de mulighetene vi får til å hjelpe miljøet.

I stedet for å klage, bør vadsøværingene gå foran som et godt eksempel for resten av Øst-Finnmark. Sett bort ifra Nordkyn-kommunene, er Vadsø første kommune i øst som forsøker seg på kildesortering, og Masternes sender forskjellig avfall i ulike retninger fra miljøstasjonen for at det skal bli gjenvunnet. Papp og papir går til Norrköping for å bli til emballasjekartonger, pappemballasje går til materialgjenvinning i Piteå, glass og metall blir til nye produkter i Fredrikstad. På sikt skal matavfallet komposteres og bli til biogass. Om Vadsø kan, kan resten av Øst-Finnmark også, og forhåpentligvis vil resten av kommunene følge etter.

Så får det bare være at det hadde vært bedre med en nedbrytbar plastpose til matavfallet, og antakelig også en større beholder utendørs. Vi kan håpe det blir en løsning på det også, og det er lov å kontakte Masternes med konstruktive forslag til forbedringer. I mellomtiden kan vi gjøre vårt beste med de verktøyene vi har fått utdelt.

Det er ikke så vanskelig, og handler først og fremst om å ville.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags