Gå til sidens hovedinnhold

Lilly har vunnet 400.000 kroner i musikerstipend: – Jeg er utrolig heldig, jeg tror nesten ikke på det

Artikkelen er over 5 år gammel

– For meg betyr dette mer enn for andre, fordi jeg har fått oppmerksomhet som en norsk person, sier Lilly Jørstad.

– Jeg er utrolig heldig, jeg tror nesten ikke på det

I 12 år har Lilly Jørstad bodd i Norge. Ennå har hun ikke fått norsk statsborgerskap. Løpet av årene har operasangeren møtt på mange utfordringer og noen stengte dører. Blant annet når hun ønsket statlig stipend for å utvikle seg som artist, uten å ha fått det. Nå – nesten ut av det blå – har Jørstad vunnet Arctic Talent 2016. Det betyr at hun får 400.000 kroner i artiststipend.

Ble rørt

Nyheten mottok hun med stor overraskelse, ifølge henne selv.

– Da jeg fikk vite om stipendet var jeg helt uforberedt på det. Det var helt fantastisk, og jeg ble kjempe emosjonell. På en måte følte jeg at jeg begynte å komme nærmere norsk statsborgerskap, sier hun.

Og legger til:

– For meg betyr dette mer enn for andre, fordi jeg har fått oppmerksomhet som en norsk person, sier Lilly Jørstad.

Gylden mulighet

For å starte karrieren som operasangeren sikter seg inn på, kreves det finansiering av studier, samt reise og opphold rundt på auditioner og konkurranser. Penger må til, og der det– foruten noen tilfeller hvor hun har fått hjelp –  har penger til nå har vært en klamp om foten.

Men nå har hun mulighet til å følge drømmen.

–  Jeg har ingen finansiering fra staten, eneste Innovasjon Norge, for jeg har ikke norsk statsborgerskap - men jeg representerer Norge rundt om i verden.

–  Det er utrolig vanskelig komme seg videre uten støtte. Disse pengene er som en pust med frisk luft.

Stolt av av å bidra

Festivalsjef for Varangerfestivalen Robert Lundgren sier at stipendtildelingen er et bevis på hvilken bredde og kvalitet vi har på kunstnere i Nord.

- Vi håper at dette priset kan hjelpe Lilly videre på en stor internasjonal karriere, og vi er ufattelig stolt over at kunne være med å bidra, sier han.

Eni Norge, som i samarbeid med Varangerfestivalen, står for finansieringen av stipendet, sier at Lilly Jørstad er en spesiell musikalsk begavelse.

- Vi håper stipendet vil bidra til å styrke hennes videre karriere, sier Andreas Wulff, kommunikasjonsdirektør i Eni Norge.

Satser på drømmen

Pengene skal gå til å dyrke fram talentet, ifølge  Jørstad.  

- Jeg har lyst å bruke pengene til å studere språk, stil og forskjellige ting. Jeg hadde begynt å komme på verdensnivå, og håper å fortsette med det.

Kommentarer til denne saken