Incestdømt mann fikk reise alene - er på rømmen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Mannen ble dømt for grove overgrep mot sin egen datter og en annen jente. Nå har han vært på rømmen i over en måned etter at Kriminalomsorgen lot ham reise alene.

DEL

En overgrepsdømt mann i 40-årene har forsvunnet under transport fra Vadsø til Bergen fengsel.

Mannen ble i november i fjor dømt til fengsel i åtte år i Nord-Troms tingrett for grove overgrep mot sin egen datter og en annen ung jente.

Bistandsadvokat kritisk

- Han skulle forflyttes fra Vadsø til Bergen, men han har tydeligvis fått lov til å reise alene. Underveis har han rømt, sier advokat Cecilie Drechsler, bistandsadvokat for mannens datter.

Dette skjedde 22. april og siden har mannen vært på frifot.

Det skriver Nordlys.

Drechsler er orientert om rømmingen fra politiet og stiller seg kritisk til at Kriminalomsorgen lot en mann med en åtte år lang fengselsstraff, reise alene.

- Det ble lagt ned påstand om forvaringsdom og gjentakelsesfare var et sentralt tema i rettssaken. Videre har heller ikke ingen kontaktet meg før nå slik at jeg kunne ivareta min klients interesser, sier hun.

Politiet bekrefter

Einar Sparboe Lysnes, påtaleleder i Troms politidistrikt, bekrefter at politiet kjenner til saken.

- Vi ble ettermiddagen 22. april informert fra Vadsø fengsel om at domfelte var sendt uledsaget og skulle møte samme dag i Bergen fengsel. I den forbindelse med han sendt med fly fra Lakselv til Oslo via Tromsø. Han har vært med flyet til Oslo og så forsvunnet, sier Lysnes.

I likhet med bistandsadvokaten stiller politiet seg undrende til at Kriminalomsorgen lot mannen reise alene.

- Hvorfor han har fått reise uledsaget, må Kriminalomsorgen svare på. Men jeg har ingen problemer med å gi uttrykk for at vi ikke forstår den beslutningen og er kritisk til det som her er gjort - uten at vi har fått, eller har søkt å få, en nærmere redegjørelse fra Kriminalomsorgen, sier Lysnes.

Startet etterforskning

Mannen ble etterlyset av politiet samme ettermiddag som han forsvant, men først nå har Kriminalomsorgen anmeldt rømmingen.

- Vi har i dag fått oversendt en anmeldelse og har formelt startet etterforskning. Det betyr at vi vil gå mer aktivt til verks for å finne vedkommende, uten at jeg vil gå nærmere inn på hvilke etterforskningsskritt som er aktuell. Det jeg kan si er at vi tirsdag var og undersøkte hans bolig i Tromsø, sier Lysnes.

- Har dere noen indikasjoner på hvor han kan befinne seg?

- Vi må i alle fall starte på Gardermoen. Ifølge passasjerlistene var han med på flyet dit.

Nordlys var onsdag formiddag i kontakt med Jorid Midtlyng, direktør i Kriminalomsorgen region nord. Da kunne hun verken avkrefte eller bekrefte rømmingen.

Saken fortsetter under bildet.

Einar Sparboe Lysnes (i midten), påtaleleder i Troms politidistrikt, her sammen med kollegene Astrid Nilsen og Kurt Pettersen.

Einar Sparboe Lysnes (i midten), påtaleleder i Troms politidistrikt, her sammen med kollegene Astrid Nilsen og Kurt Pettersen. Foto:

Filmet overgrep

Overgrepene mot datteren som mannen er dømt for, startet i 2009 da jenta var fem-seks år gammel. Da han forklarte seg i rettssaken i oktober i fjor, innrømmet han åtte, konkrete episoder der han hadde begått seksuelle overgrep mot den lille jenta.

Påtalemyndigheten mente på sin side at det var ført bevis for langt flere overgrep. Ifølge statsadvokat Torstein Lindquister, som var aktor i saken, dreide seg om minst 20 overgrep. Han la ned påstand om at mannen ble idømt forvaring i åtte år, men retten landet på at det var tilstrekkelig med fengselsstraff for mannen.

Det til tross for at han i dommen omtales som pedofil med bakgrunn i forklaring fra sakkyndige.

Under flere av overgrepene mot datteren ble det både filmet og tatt bilder. Innholdet i enkelte av filmene ble gjengitt under rettssaken og kan ikke karakteriseres som annet enn svært grovt.

Mannen ble også dømt for flere seksuelle overgrep mot en annen mindreårig jente fra 1993 til 1997-1998.

Artikkeltags