Hanne kan bli årets unge bonde

Trives best ute: Hos Hanne kan melkekyrne ligge både ute og inne, men de fleste foretrekker å ligge ute, også på vinteren.

Trives best ute: Hos Hanne kan melkekyrne ligge både ute og inne, men de fleste foretrekker å ligge ute, også på vinteren. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Hanne Harila er den eneste i Finnmark som er nominert i kåringen av Årets unge bonde 2015.

DEL

– Jeg trives best i fjøset, der vet du hva du går til. Du kan heller ikke stresse når du er sammen med dyr, da blir de stresset, derfor må man ta det med ro. Det er kanskje det beste med å være bonde, sier Hanne Harila.

Som den eneste fra Finnmark kom Hanne gjennom nåløyet i nominasjonsrunden. Stemmerunden åpnet den 15. oktober, og varerhelt fram til 8. november. Vinneren vil kåres under landbruksmessa Agroteknikk i Lillestrøm 28. november.

Veldig artig

Vi møter Hanne Harila hjemme på gården i Kariel. Praten går lett inne i fjøset, mens Hanne følger med både kalver, kyr og melkerobot. På kontoret sitter datteren Ida(5) og ser på barne-tv.

– Hun er ikke helt i form, så da er det best å være med mamma i fjøset, sier Hanne.

Selv fikk hun vite om nominasjonen først på tirsdagen.

– Det er faktisk to venninner som nominerte meg, fra hver sin kant, sier Hanne.

Hun ble oppringt og fikk vite at hun var en av de 25 som gikk videre i konkurransen.

– Da trengte de å vite litt teknisk om gården, og det sa ikke nominasjonen så mye om, den var nok kanskje litt i overkant positiv, sier Hanne lattermildt.

Fornøyde kalver: Kalvene i fjøset hos Hanne Harila får god pleie og omsorg, og er nok blant de få i landet som ligger på varmekabler.

Fornøyde kalver: Kalvene i fjøset hos Hanne Harila får god pleie og omsorg, og er nok blant de få i landet som ligger på varmekabler. Foto:

Kriteriene for å bli nominert er enkle. Bonden må være under 35 år, være matprodusent og være et godt forbilde som kan motivere flere til å velge seg en karriere i landbruket.

Alle må være med

Hanne Harila har ikke formelt tatt over gården ennå, men prosessen er godt i gang.

– Akkurat nå bygger pappa seg nytt hus, og planen er at jeg og Ida skal flytte inn i hovedhuset før jul, sier Hanne.

I tillegg til at hun jobber på gården som en av fire ansatte, er hun engasjert i politikken. Hun sitter både i kommunestyret og i formannskapet i Vadsø. Landbrukspolitikk er hun opptatt av.

– Denne gården er vel akkurat etter regjeringens mal, men vi trenger mangfoldet. Faktum er at hvis alle de mindre gårdene med båsfjøs legger ned, kan vi ikke ha meieri i Tana, sier Hanne.

I neste uke skal hun sammen med Nortura reise rundt i Troms og Finnmark og holde foredrag om kalvestell.

– Det gleder jeg med til, særlig å treffe andre bønder. Det er mange flinke unge bønder i landet.

For å stemme på Hanne går du inn på facebooksiden Grønn utdanning, du kan bare stemme via facebook.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken