Gå til sidens hovedinnhold

Bjarne stemte ja – i Vadsø!

Artikkelen er over 3 år gammel

Bjarne Mietinen (85) regner med å bli i klart mindretall med sin Ja-stemme i Vadsø, men han tror det er flere tilhengere enn folk flest regner med.

– Det er noe som heter den tause majoritet. Nå er neppe vi tilhengere av sammenslåing, en majoritet i Vadsø kommune, men jeg tror det er en god del Ja-folk som velger å være taus siden Nei-vinden er så sterk her, sier Bjarne Mietinen fra Vestre Jakobselv.

I fylkeshovedstaden Vadsø er det ventet soleklart Nei-flertall, men det er ikke bare ordfører og varaordfører som er tilhengere av ekteskapet med Troms.

Tenkte først å bli hjemme

Bjarne Mietinen tenkte først at han ikke skulle stemme, men ombestemte seg. Nettopp for å vise at det er noen som mener det er riktig at Finnmark og Troms blir slått sammen. Og han var blant de første i valglokalet Vårbrudd.

– Jeg tror sammenslåing vil styrke Finnmark på sikt. Derfor stemte jeg ja. Det handler om å gi våre ungdommer det beste utgangspunkt. For oss som snart mønstrer av, er det ikke så viktig, men vi må tenke på ungdommen, sier Mietinen.

Han føler seg ganske så trygg på at det vil komme nye oppgaver, og nye jobber med dem. Riktignok kan det ta litt tid, men det vil skje.

Bortkastet folkeavstemning

Mietinen har stemt ved alle valg siden midten av 1950-tallet, men aldri i en slik regional folkeavstemning. Mietinen kan ikke huske at det har vært noe lignende, bortsett fra de landsomfattende folkeavstemningene om EU.

– Jeg skulle helst sett at vi slapp denne folkeavstemningen. Ettersom beslutningen er tatt, vil den ikke få noen innvirkning. Stortingsflertallet snur ikke. Sånn sett er det ganske bortkastet. Eneste fordel er at man får et bedre bilde av hva folk mener, sier Bjarne Mietinen.

Forskjellige stengetider

De fleste valglokalene er åpne til klokka 20 i kveld, men det er noen unntak. I Lebesby og Kvalsund stenger man klokka 17, i Loppa klokka 18, i Tana, Porsanger og Karasjok klokka 21.

Fra alle kommunene meldes at de skal telle straks etter at valglokalene stenges, men det er viktig å poengtere at det er kun papirstemmene som telles, forhåndsstemmer inkludert. Mange har stemt på nett. Disse resultatene går til Finnmark fylkeskommune når de er klare.

Ettersom man må sjekke at ingen har stemt både på nett og i valglokalet, vil ikke det endelige resultat være ferdig før tidligst onsdag. I verste fall blir det 17. mai-feiring uten at man vet folkets røst. Men resultatene fra kommunene vil selvsagt gi en god pekepinn på hvordan det går.

Første resultat før klokka 19

Lebesby og Kvalsund vil naturlig nok være først ute med resultat. Én time etter at valglokalet stenger klokka 17, kommer valgstyret i Lebesby sammen. Deretter vil man offentliggjøre resultatet. Ordfører Stine Akselsen regner med at det blir senest klokka 19.

 

Kommentarer til denne saken