Gå til sidens hovedinnhold

Full protest på gata utenfor Arbeiderpartiets landsmøte

Artikkelen er over 4 år gammel

– Om Arbeiderpartiet går inn for å åpne disse områdene er det kroken på døra for all miljøtroverdighet, fastslår Natur og Ungdom.

Rundt 350 møtte opp utenfor Folkets Hus i Oslo hvor Arbeiderpartiet holder landsmøte lørdag. 17 av dem er medlemmer i Finnmark Natur og Ungdom. De levner liten tvil om hva de mener om programkomiteens forslag om å starte en åpning for oljeutvinning utenfor Lofoten.

– Nå er det på tide at Arbeiderpartiet setter ned foten for oljeboring i disse sårbare områdene. Beskjeden fra ungdommen, norske fiskere, forskere og Arbeiderparti-ordføreren på Røst er klar: Dette området skal forbli oljefritt, sier Kamilla Elene Samuelsen, fylkesleder i Finnmark Natur og Ungdom fra Alta.

Sårbare områder

Fylkesstyremedlem i Finnmark Natur og Ungdom fra Alta, Hanna Marie Hatlen, legger til at det er knyttet stor spenning til avstemningen om hva Arbeiderpartiet skal mene om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Partiledelsen vil åpne for oljeboring sør i Lofoten, i havområdene ved Værøy og Røst, i enormt sårbare områder med verdens største kaldtvannskorallrev og fuglefjell. De tar ikke hensyn til hva lokalbefolkninga mener. Det er en grunn til at ingen på Røst er for oljeboring her, sier Hatlen.

Satser på hindre oljeboring – igjen

Aksjonen skjer to dager etter at om lag 200 oljearbeidere aksjonerte for oljeboring. Leder i Natur og Ungdom Ingrid Skjoldvær viser til at de har vært med på å stanse oljeboring fem ganger tidligere – og det håper de å klare igjen. I år skal saken nemlig avgjøres.

– Områdene som foreslås åpnet er unike og sårbare i verdenssammenheng her finnes verdens største kaldtvannskorallrev, stor sjøfuglkollonier og flere viktige fiskearter gyter her. Om Arbeiderpartiet går inn for å åpne disse områdene er det kroken på døra for all miljøtroverdighet, sier hun.

 

Får møte kronprinsen

Finnmark Natur og Ungdom er i Oslo denne helga også for å delta på miljøvernorganisasjonens årskonferanse, hvor organisasjonen også markerer sitt 50-årsjubileum. På jubileumsfesten får de besøk, selveste Kronprins Haakon Magnus, skriver de i en pressemelding.

– Vi synes det er skikkelig stas at Kronprinsen kommer for å hilse oss på 50-årsfesten vår. Det at vi har eksistert som miljøvernorganisasjon i 50 år er vi veldig stolte av, og vi er en sprek 50-åring som er enormt motiverte til de neste 50, sier Lina Gunvaldsen, nestleder i Finnmark Natur og Ungdom fra Vadsø.

 

Kommentarer til denne saken