Færre velger yrkesfag

FÅ GJØR SOM DISSE TO: Ferske undersøkelse viser at færre unge ønsker å bli fagarbeidere. Patrik Olsen (15) og Johannes Jakobsen (15), derimot er godt motivert til utdanningen.

FÅ GJØR SOM DISSE TO: Ferske undersøkelse viser at færre unge ønsker å bli fagarbeidere. Patrik Olsen (15) og Johannes Jakobsen (15), derimot er godt motivert til utdanningen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

For Patrik (15) og Johannes (15) fra Vadsø var det utenkelig å velge studiespesialiseringen på videregående. Men de fleste av avgangselevene på ungdomsskolen valgte nettopp det.

DEL

For det er studieforberedende fag som vinner fram. Flest elever på Vadsø ungdomsskole har nå valgt studiespesialisering på Vadsø videregående skole. Til nå har 45 elever valgt studiespesialisering opp mot 29 til yrkesfag.

Men for tiendeklassingene Patrik Olsen og Johannes Jakobsen på Vadsø ungdomsskole, var valget enkelt.

– Jeg har alltid hatt interesse for elektronikk, derfor har jeg søkt på elektrofag. Jeg har alltid hatt interesse for dataspill og sånne ting. Jeg hadde teknikk og industriell produksjon (TIP) og studiespesialisering på andre- og tredjevalget. Jeg var veldig bestemt at studiespesialisering ikke var noe for meg. Det er jo det vanlige. Jeg hadde ingen interesse av å velge det, sier Johannes.

Ofte kan det være lett å bli påvirket av hva venne dine skal velge på videregående, men Johannes sier at det var et lett valg.

– Jeg er ikke blitt påvirket av hva vennene mine har søkt. Nesten ingen av vennene mine søkte heller på elektrofag, forteller han.

Var litt usikker

For Patrik Olsen, derimot var det et litt vanskeligere valg. Han har så å si lest seg gjennom alle linjene på videregående skole.

– Jeg gikk gjennom mye, og jeg var ikke sikker på hva jeg skulle velge. Fra 8. til 9. klasse tenkte jeg at jeg skulle bli kokk. Jeg synes det er veldig artig å lage mat og gjøre ting med hendene. Det er kokk jeg passer til, sier Olsen.

Begge forteller at det er vanskelig å ta et valg som bestemmer hvordan livet ditt skal se ut.

– Jeg prøvde å ikke bli påvirket av hva vennene mine søkte. Jeg har tatt et eget valg, og foreldrene mine støttet meg i valget jeg tok, sier Patrik.

Varanger næringssenter er positiv

Daglig leder Ingela Mästerbo ved Varanger næringssenter forteller til iFinnmark at de trenger flere som har yrkesfag i Vadsø og omegn.

VEMODIG: Ingela Mästerbo i Varanger næringssenter.

VEMODIG: Ingela Mästerbo i Varanger næringssenter.

– Vi har behov for folk som kan jobbe mer yrkesrettet. Vi trenger entreprenører, folk i reiselivet, malere og maskinarbeidere, sier hun.

Hun håper også at flere som får fagbrev vil bli boende i Vadsø.

– Vi i Varanger næringssenter ønsker at folk skal komme tilbake til byen.

Trenger flere med fagbrev

Per Ivar Harila er administrerende direktør i Byggtorget i Vadsø. Han mener også at Vadsø trenger flere personer med fagbrev.

– Jeg mener absolutt at ungdommene bør tenke på yrkesfag som et relevant alternativ. Det er absolutt behov for flere yrkesfaglige i arbeidslivet. Det det er selvfølgelig viktig med studiespesialisering, og jeg snakker ikke ned den studieretningen. Jeg kunne ønske det ble utdannet flere innenfor Vadsø næringsliv, sier han.

Artikkeltags