Frode reiser halve jorda for å drive IT-support i Mosambik: – Føler meg privilegert

REISER: Sammen med tre svenske kolleger dro Frode Tangen fra Norge for å hjelpe til.

REISER: Sammen med tre svenske kolleger dro Frode Tangen fra Norge for å hjelpe til. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Frode Tangen, til vanlig IT-konsulent for Karasjok videregående skole og deltidsbrannmann, reiste onsdag ettermiddag til Mosambik for å hjelpe til med FNs krisehåndteringsarbeid i forbindelse med orkanen «Idai».

DEL

Sammen med tre svenske kolleger dro han i dag fra Norge for å sørge for at FN-teamet har nødvendig kommunikasjons- og IKT-støtte under hele oppdraget. Hovedbase blir ved byen Beira, som er hardt rammet. Dette melder DSB i en pressemelding torsdag.

Når iFinnmark snakker med Frode Tangen har han akkurat mellomlandet i Stockholm. Her skal han vente ett par timer, før han flyr videre sørover med retning det afrikanske kontinent senere onsdag kveld. Tangen forteller at han vil være fremme i hovedstaden Maputo sent torsdag kveld.

På spørsmål om hva det er som gjør at en IT-konsulent reiser over 15.000 kilometer for å drive med IT-support, sier han:

– Det er veldig interessant å være med. Jeg føler meg veldig privilegert som får lov å representere Norge i slike krisesituasjoner, forteller Tangen til iFinnmark.

LES OGSÅ: Frode fra Karasjok kan steppe inn om det blir krise et sted i verden

Den humanitære situasjonen etter orkanen «Idais» herjinger i Mosambik og nærliggende land er alvorlig. «Idai» traff land forrige uke, i et område som allerede var hardt rammet av flom. Det er forventet at hundretusener av mennesker vil ha behov for humanitær hjelp den neste tiden.

– Hensikten med denne FN-innsatsen er at innsatsen fra det internasjonale samfunnet blir best mulig organisert. Det er krevende å være med i den første fasen av en slik humanitær innsats, men vårt personell har lang erfaring i denne type arbeid, og er meget godt skikket til oppgaven, sier direktør i DSB, Cecilie Daae.

Enorm katastrofe

Ifølge nyhetsbyrået AP frykter presidenten i landet, Filipe Nyusi, over 1.000 døde.

– Dette er en katastrofe av enorme proporsjoner, fastslo presidenten.

Tangen er medlem av DSBs internasjonale støtteteam for feltmessig IKT-bistand («Norwegian UNDAC Support»), som forvaltes gjennom Sivilforsvaret. Oppdraget vil vare i omkring tre uker.

I 1999 var første gangen DSB ble involvert i operativ utenlandsinnsats. Siden har DSB deltatt på 15 slike oppdrag. Siste oppdrag i Bangladesh i sommer. Hensikten er å gi praktisk støtte til internasjonale hjelpearbeidere, hovedsakelig fra FN, slik at disse kan gjøre jobben sin på en best mulig måte. Støtten kommer i to hovedformer:

  • Lett og rask støtte innen feltmessig IKT- og sambandsstøtte, hovedsakelig for FNs krisevurderingsteam (UNDAC), med 1–2 personer og relevant utstyr.
  • Komplette teltleirer for forpleining og forlegning av hjelpearbeidere. Rullerende team på ca. 8 personer kan reise og bemanne er leir på for opp til 100 personer. Det kan også gis støtte med eksperter uten tungt materiell. Personellet representerer yrker som rørleggere, elektrikere, sykepleiere, kokker etc.

IT-support i felten

Tidligere har Tangen også deltatt i operasjoner under ebolautbruddet i Sierra Leone i 2014/15 og i Karibien da orkanen Irma herjet. Tangen meldte seg som frivillig første gang da tyfonen Hayian traff Filippinene i 2013.

– Jeg har alltid lurt på hvordan det å være frivillig arbeider virker. Så var det en kamerat som fortalte litt om det og anbefalte meg å melde meg.

Tangen forteller at han er medlem av flere forskjellige hjelpegrupper. I enkelte er det opptil hundre stykker som er med. Men i UNDAC, som driver med IT-support ute i felt, er de kun syv.

Tangen humrer litt på spørsmål om at «det å drive med IT-support lukter litt kaffe latte og Grünerløkka», før han svarer mer seriøst:

– Jeg understøtter et team med personer fra hele verden. Vi er først på bakken. De trenger datamaskiner, satellittkommunikasjon, printere, nettverksutstyr, telefoner, alt mulig. Jeg understøtter dem med kontorfasilitere slik at de kan gjøre sin jobb, forklarer Tangen, og legger til:

– Pluss at jeg kan gjøre alt annet som jeg mestrer. For eksempel sette på kaffe.

Artikkeltags