– Utrolig uheldig at piloter og kabinansatte rammes så hardt av dette. Det er et resultat av at man medisinerer feil pasient

FEIL MEDISIN: Selv om intensjonen er god, treffer vedtaket om kutt i pendlerfradrag for kost og losji feil, skriver Vetle Langedahl.

FEIL MEDISIN: Selv om intensjonen er god, treffer vedtaket om kutt i pendlerfradrag for kost og losji feil, skriver Vetle Langedahl. Foto:

Av

Politikk er ingen vitenskap.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Over den siste måneden har det pågått en diskusjon i Finnmark om pendlerfradrag for kost og losji. Diskusjonen viser klart og tydelig at politikk ikke er en vitenskap der hvert problem har en konkret løsning og to streker under hvert svar.

For slik det har kommet frem, er en av årsakene til innskjerpelsen av pendlerfradraget at det har vært uberettigede fradrag og at EØS-borgere tar opp en stor del av fradragene. Dette er altså bakgrunnen for forslaget. I tillegg kan man nevne at det tidligere har vært utfordrende med en stor pendlerandel i for eksempel Hammerfest, tilknyttet Melkøya.

Selv om intensjonen er god, treffer vedtaket om kutt i pendlerfradrag for kost og losji feil. Det er ikke piloter og kabinansatte i flyselskapene fra Finnmark som er målet for kuttet og det er utrolig uheldig at det er de som rammes så hardt av dette. Det er et resultat av at man medisinerer feil pasient, for å si det på en annen måte.

Jeg er helt ny på Stortinget og har så vidt rundet en uke her som folkevalgt. Derfor har jeg ikke fått fulgt opp deres sak tidligere, men det vil jeg ta tak i umiddelbart, for å se om man kan gjøre noe for at pendlerfradraget ikke skal kuttes slik at det rammer så skjevt. Om det medfører å frita enkelte yrkesgrupper, knytte det opp mot finnmarksfradraget (slik at de som bor i Nord-Troms og Finnmark vil fortsette å kunne få disse fordelene fordi de velger å bo i landsdelen) eller andre løsninger, kan jeg imidlertid ikke konkludere med nå.

Både jeg og Marianne Haukland er klare på at vi ønsker å hjelpe dere. Det Marianne har forsøkt å klarlegge tidligere, er regjeringens mening i saken og hun har lagt frem for dere det som fremgår av proposisjonen vedtatt av Stortinget knyttet til statsbudsjettet for 2018. Jeg vil derfor bruke tiden fremover på å løfte denne saken.

Jeg har stor forståelse for pendlernes frustrasjon og for deres bekymringer. Det er umulig for meg å sette meg i deres sko, for jeg har aldri måtte pendle med to husholdninger, familie og alt som hører med. Det samme gjelder for ordningene for stortingsrepresentanter, det er klart at med de ordningene vi har, så står vi i en særstilling. Det er nødvendige ordninger for å gjøre det mulig å ha det demokratiske systemet vi har i dag, men det gjør også at vi ikke kan sammenligne oss med «vanlige pendlere».

Det er utrolig beklagelig at dere føler dere forrådt av politikerne som er valgt til å tjene dere. Slik skal det ikke være. Jeg vil derfor invitere dere til Stortinget neste gang dere er i Oslo, for at jeg skal kunne få større forståelse og innblikk i deres situasjon. Det er viktig for meg, som folkevalgt, å ta de som bor i Finnmark på alvor. Det er ved å jobbe sammen, der vi politikere lytter og tar sakene deres med videre, at vi får skapt et Finnmark som vi fortsetter å ha lyst å bo i, i fremtiden.

Politikk vil aldri bli en vitenskap med to streker under hvert svar. Det er ikke alltid de beslutningene vi tar, treffer riktig. Det skal jeg være den første til å innrømme. Derfor er jeg også takknemlig for at dere sier ifra, Marit Hansen og Jan-Arve Reite. For dersom vi ikke får tilbakemeldinger på det vi gjør, vil vi aldri kunne rette våre egne feil.

Vetle Langedahl

Stortingsrepresentant for Høyre

Familie- og kulturkomiteen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags