– Minst 80 millioner. Jeg tror faktisk det er snakk om nærmere 100 millioner kr, sier Heiberg til iFinnmark.

Han tok i bruk sitt nye moderne fjøs til ti millioner kr i 2013. I tillegg hadde han bruk en god del penger på den andre driftsbygningen i Holmesund.

– Det er godt samarbeid og samhold mellom oss. Det gjelder både her i kommunen og i resten av fylket, sier han.

Starter bygging

Fredag fortalte iFinnmark om Per Andreas Holm som snart starter byggingen av et nytt fjøs i Sirma. Kostnadsoverslaget hans er tolv millioner kr.

– Jeg ble rett og slett inspirert av alle de optimistiske kollegene. De er virkelig på høgget, og gløden og pågangsmotet deres bidro i aller høyeste grad til at jeg valgte å satse videre, sier han.

Bare i Sirma er det fem bønder som driver med melke- og kjøttproduksjon.

LES OGSÅ:

– Det har riktignok blitt adskillig færre gårdsbruk og bønder, men vi som er igjen klarer å holde melkeproduksjonen oppe. Enhetene har blitt større, forteller Holm.

– Godt miljø og god kompetanse

Laila Kristin Hagalid Berntsen er leder i Tana Bondelag. Også hun trekker fram det gode miljøet og fagkompetansen som er bygd opp i kommunen når hun forklarer investeringslysta.

– Det er ikke bare bonden som utgjør dette miljøet. Vi har meieriet, Tana videregående skole og virksomhetene Eik Maskin og Felleskjøpet. Det er lagt godt til rette for landbruk her, sier hun.

Hun mener dette bidrar til positivisme og dermed også lyst til å investere i næringen sin. I tillegg trekker hun linjer til rikspolitikken.

– Fra 2004 skjedde det noe som fikk betydning for vår økonomi. Før det var det mange som sluttet og la ned. Etter hvert ga imidlertid jordbruksoppgjørene mellom staten og bondeorganisasjonene mer, og bøndene fikk muligheten til å ha fokus på det vi skal være gode på; nemlig matproduksjon. Nå får vi også bedre betalt for produktene vi leverer, og det gjør at man ikke lenger ligger våken om natta for å finne ut hvordan regningene skal betales, sier Hagalid Berntsen.

Hun trekker også fram de siste jordbruksoppgjørene med den rødgrønne regjeringen.

– Vi flyter ennå på disse, men nå har det stagnert og økonomien til bøndene er blitt strammere igjen, sier bondelagslederen.

– Trenger mer melk

Ulf Trygve Ballo har også brukt mange millioner kr de siste årene.

– I løpet av perioden fra 2007 og 2017 er det bygd sju kufjøs og tre-fire sauefjøs. Jeg anslår at investeringen samlet i denne perioden beløper seg til nærmere 80 millioner kr, sier bonden.

Han forteller at melkeproduksjonen er stabil.

– Men meieriet trenger mer melk til produksjonen av kesam, sier Ballo.