– Etter tre uker med spying begynte kroppen å venne seg til livet til sjøs. Da sa skipperen: Velkommen til det gode liv!

Det forteller Freddy Kristiansen, som i 2015 fant ut at et stressende liv som daglig leder på Radioservice i Båtsfjord ikke var noe for ham. Telefonen var alltid på, og det var bestandig noe som hastet.

– Nå bruker jeg telefonen som spilleliste. Ringer telefonen så gidder jeg ikke å ta den, jeg svarer når jeg er ferdig å jobbe, sier han.

På dekk har han montert høyttalere, slik at han kan dra inn fisk mens han hører på musikk. Båten heter «Solheim», det samme navnet bestefaren hadde på båten sin.

– Jeg har alltid likt havet og jeg har bestandig hatt lyst til å jobbe som fisker. Jeg måtte gjøre det nå, for om ti år ville det vært for seint, sier han.

To millioner i omsetning

I 2015 kjøpte Kristiansen både båt og kvote fra en i Vardø for fire millioner kroner. Før det var han på opplæring hos en annen fisker.

– Etter en sesong på opplæring fant jeg ut at jeg måtte ha egen. Jeg trives godt med å ha fysisk arbeid, sier han.

I begynnelsen var utfordrende for han å legge lina rett.

– Det handler om å få båten til å ligge rett. I begynnelsen var lina alle veier, fram til jeg lærte meg det. Nå har jeg halvert tida jeg er på sjøen, sier fiskeren.

Normalt setter han ut 16 liner om vinteren, og regner med å dra inn rundt 3 000 kilo fisk per dag på sjøen.

– I fjor omsatte jeg for rundt to millioner kroner, og så satser jeg på å greie å øke til rundt to og en halv million kroner i år, sier han.

Mer fritid

Som regel går han ut i femtida om morgenen, og er på land igjen fra to til fem om ettermiddagen, før han går ut for å trekke inn linene igjen.

– Nå jobber jeg rundt 100 dager i året, og har mye mer fritid enn jeg hadde på Radioservice. Det setter familien pris på, sier han.

Den ekstra fritida bruker han blant annet til å bygge hytte.

– Jeg har nok å holde på med. Nå om vinteren går det mye tid til å kjøre skuter til hytta for å bygge videre på den, i håp om å være ferdig til påske.

Savner du å jobbe i butikk?

– Ja, men ikke så veldig ofte. Det var en veldig sosial arbeidsplass, hvor jeg traff mange greie folk. Så var det jo en del reising med Euronicskjeden, som det ikke blir nå. Men alt i alt går det greit.

Hva er din beste opplevelse på sjøen?

– Når det er helt blikkstille, og er jeg heldig så er det hval og spekkhoggere å se. Det er bare helt fantastisk, sier fiskeren.