Det ble klart rett før 07.45 norsk tid, da stemmene var talt i Pennsylvania, og de viste seg å gå i Trumps favør.

Republikanernes presidentkandidat vant overraskende i flere av de største vippestatene, blant dem Florida og North Carolina. Både meningsmålere og eksperter ble tatt på senga da resultatene tikket inn fra stadig flere delstater.

Ved 7.30-tiden onsdag morgen meldte den kjente statistikeren Nate Silver at det er 71 prosent sjanse for at Trump vil vinne. Noen timer tidligere var det tallet tilsvarende i Clintons favør. New York Times gir onsdag morgen i sin løpende analyse av resultatene Trump hele 95 prosent sjanse for å vinne.

Skuffet

– Jeg er skuffet. Jeg håper fortsatt det kan snu, men jeg er skuffet, sa Clinton-tilhengeren Tiffany Knight til NTB på vei ut fra Clintons valgvake i New York rett etter midnatt lokal tid.

– Jeg har bodd i utkantstrøk, og jeg kjenner mange der. Jeg hadde større tiltro til at de ville gjort det riktige. I det minste at de ikke hadde følt slik de gjør om så mange saker – som ikke stemmer med hvordan verden fungerer, sier Knight.

Også Clinton-tilhenger Beth Nelson Smayda er sjokkert.

– Jeg ønsker å tro at det fortsatt er håp, ettersom jeg ikke kan tenke på alternativet, sier Smayda til NTB på vei ut fra Clinton-valgvaken.

– Jeg har to unge døtre. Å tenke på at de må lytte til Trump i fire år, og måten han ser på kvinners rolle i samfunnet, er rett og slett skremmende, sier Smayda.

Sjokk

Norske USA-eksperter er også overrasket over at Trump gjør det så bra i valget.

– Noen advarte mot at meningsmålingene kunne bomme, noe de også har gjort, særlig i industristatene i Midtvesten, sier en av Norges fremste USA-eksperter, Jan Arild Snoen.

Han medgir at valgresultatet kom som et sjokk, både på ham selv og trolig også på de fleste andre som følger amerikansk politikk tett.

– Ja, det gjorde jo det. Vi baserer oss hovedsakelig på meningsmålinger, og det har ikke vært andre klare indikasjoner på at de har vært feil, sier Snoen.

Frustrasjon

Uansett hvem som overtar som president i USA, så blir den aller største utfordringen å lappe sammen landet slik at det blir mulig å fatte riktige beslutninger, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier (IFS). Også han er overrasket over Trumps suksess og mener valget er et uttrykk over hvor frustrerte mange amerikanere er.

– Ikke bare de som sliter økonomisk, for mange er også frustrerte over den politiske stillstanden i Washington og ønsker at noen skal komme utenfra og få systemet til å fungere igjen, sier Melby.

Leder i vippestater

Hillary Clinton har vunnet i 18 delstater og blant annet slått Donald Trump på hans hjemmebane i New York, som har 29 valgmenn, ifølge CNNs prognose. Clinton har også vunnet andre store stater som Illinois med 20 valgmenn, New Jersey med 14 og USAs største stat California med 55 valgmenn.

Men med Florida og North Carolina, som har 29 og 15 valgmenn, er Trump utropt til vinner i 25 delstater. Blant dem er også Texas som har hele 38 valgmenn, samt delstater som Oklahoma, Tennessee og Mississippi.

Trump leder også opptellingen i viktige vippestater som Michigan, Pennsylvania og Arizona, mens det var usedvanlig jevnt løp i lille New Hampshire.

Det trengs 270 valgmenn for å vinne valget.