Gå til sidens hovedinnhold

Ungdomsfesting er et foreldreansvar

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Politiet i Tana er bekymret over stadig yngre folk som ruser seg. Nå trenger Tana-ungdommen foreldre som setter tydeligere grenser.

Polititjenesteleder Britt Elin Hætta Isaksen forteller at ungdom helt nede i 13-årsalderen drar på fest hvor det drikkes øl, sprit, og hvor det også er narkotika.

Det er bra at politiet setter fokus på rus blant unge. Ungdomstiden er stappfull av dilemmaer og vanskelige valg. Ungdom trenger foreldre som veileder dem i denne tiden og som tør å sette grenser også når det gjelder alkohol. Tana trenger kjipere foreldre som snakker med ungdommene sine, og voksne som gjør de de kan for å unngå at unge ungdommer trekkes mot rus.

Det er alvorlig når ungdom drikker alkohol før de er 18. Vurderingsevnen blir dårligere, og det blir lettere å utsette seg selv og andre for unødig risiko. Risikoen for ulykker stiger under alkoholpåvirkning, og sex man angrer på skjer oftere når man har drukket.

I år har ungdomsfestene fått en ny risiko: covid-19. Alkohol gjør at ungdommen mister hemninger. Det er lettere å glippe på etablerte smittevernregler som håndvask og avstand til andre. I tillegg øker risikoen for atferd som er direkte smittefremmende, som tett kroppskontakt og drikking fra samme flaske.

Ungdom trenger foreldre som snakker med dem om alkohol, og som tør å sette tydelige grenser. Dette kan du som forelder gjøre:

  • Sett tydelige grenser både for alkohol og sosiale sammenkomster. Forskning viser at i familier med klare regler om alkohol drikker tenåringen mindre og mer forsiktig enn sine jevnaldrende.
  • Tilby deg å kjøre og hente når ungdommen skal ut, slik at du vet hvor ungdommen er, og hvem de er sammen med.
  • Snakk med andre foreldre og bli enige om felles regler.
  • Snakk med ungdommen din om sammenhengen mellom fester, menneskemengder og smittespredning.

Og husk det polititjenestelederen sier: Du er en forelder, ikke en kompis.

Kommentarer til denne saken