MARIDALEN/BEITOSTØLEN (Nettavisen): Med Marit Bjørgen og Therese Johaug i spissen har Norge i en årrekke vært bortskjemte med topp-plasseringer på damesiden.

Nå ser den tiden ut til å være forbi.

Etter at Johaug la opp virker det norske kvinnelandslaget å stå uten en soleklar ener.

Les også: Stavås Skistad avslører spesialhjelp

Tidligere OL-vinner Vegard Ulvang tror også det norske herrelandslaget risikerer å havne i en lignende situasjon.

Nettavisen møter den norske langrennshelten hjemme i Maridalen i Oslo.

Den tidligere OL-vinneren fra 1992 har registrert kritikken som har kommet mot det norske langrennslandslaget den siste tiden.

Nylig gikk Therese Johaug hardt ut i sin biografi mot nivået, kulturen og holdningene blant de norske damene.

Les også: Northug utklasset konkurrentene

Kritisk til landslagssystemet

Ulvang har ikke noe ønske om å kritisere landslagsutøvernes holdninger og nivå, men prøver heller å se det større bildet.

Langrennsprofilen mener det norske kvinnelandslaget lider av at de er inne i et «klassisk generasjonsskifte». Noe som ikke er noe nytt i norsk langrenn, forklarer han.

– Det hadde vi på slutten av 80-tallet, vi hadde det på 90-tallet og vi hadde det på 2000-tallet. Det kommer igjen og igjen. Jeg er opptatt av hvorfor sånne generasjonsskifter kommer. Jeg har sett dette i 40 år og historien gjentar seg, sier Ulvang til Nettavisen.

Han mener landslagssystemet ikke har vært flinke nok til å integrere neste generasjons skiløpere med eliten.

– Det er her det har sviktet. Langrenn på toppnivå læres på treningsturer og rundt middagsbordet ved overføring fra generasjon til generasjon.

Les også: Bjørgen rystet av utstyrspress i barneidretten

Ulvang trekker frem Johaug som et eksempel på en utøver flere yngre burde lært av. Han mener imidlertid at det burde skjedd på et tidligere stadiet i hennes karriere.

– Når Johaug er over 30 år og har trent 1000 timer i 10 år, så er det for sent. Da er gapet for stort for en 20-åring. Men da hun var 25 år og slo igjennom så skulle det ha vært en 20-åring der.

Ulvang mener også at landslagsløperne Anne Kjersti Kalvå og Anna Svendsen er eksempler på at det tar for lang tid før man kommer inn i varmen på elitelagene.

– Det beste eksempelet er to kvinner som nå har kommet inn på elitelaget i en alder av 30 år. Anne Kjersti Kalvå og Anna Svendsen. De har sine beste år foran seg, men hvor var landslagssystemet da de var 22 år? Vi kan ikke regne med at ambisiøse utøvere med andre karrieremuligheter går så lenge på vent, forteller Ulvang.

Les også: Østberg om veien tilbake: – Vanskelig å forklare folk hvor krevende det har vært og er

Tror det samme vil skje på herresiden

Den norske langrennslegenden mener dagens system på mange måter er en oppskrift på et generasjonsskifte.

– Og jeg tror det kommer på herresiden også, om få år, forklarer Ulvang.

Han legger riktignok til at herrelaget er mindre utsatt ettersom det er flere løpere å ta av og flere som fortsetter på egenhånd.

Ulvang mener imidlertid at han ser de samme problemene med systemet på herresiden. Han synes elitelagene er for dårlige til å inkludere den neste generasjon med utøvere.

Finnmarkingen opplever at både landslagstrener Arild Monsen og Eirik Myhr Nossum isolerer sine egne lag.

– Monsen er ute med sine gutter og liker å lukke dem inne i en liten gruppe. Nossum gjør det samme med sine. Deres suksess måles på resultatene til egne løpere. Derfor blir nåløyet for nye løpere i verdenscupen for trangt, sier Ulvang.

Han mener flere utøvere bør få muligheten på det høyeste nivået.

– Vi gir elitelagene for store fordeler. Det bør være større kamp om de siste verdenscup-plassene. Russerne har vært flinkere her. De praktiserer konsekvent bytte av de to siste løperne hver helg, forteller Ulvang.

Les også: Slakter Northugs uttalelse

Langrennssjefen åpen for endring

Espen Bjervig, langrennssjef i Norges Skiforbund, synes Ulvang har flere gode poeng.

Til Nettavisen påpeker Bjervig at mye allerede er gjort for å ivareta de yngre og lovende utøverne i Norge - blant annet ved å satse enda mer på rekruttlag.

Langrennssjefen viser til Harald Østberg Amundsen som er en løper som har kommet opp fra rekruttlaget og prestert godt på øverste nivå de siste årene.

Bjervig erkjenner imidlertid at de ikke har klart å gjøre nok.

– Det å satse på rekruttlag i seg selv er ikke nok. Jeg og trenerne må være tøffere med å prioritere at yngre utøvere får tilgang, sier Bjervig til Nettavisen.

Nå åpner han opp for at flere yngre løpere kan få muligheten i verdenscupen.

– Så må vi heller tåle at det blir eksepsjonell kritikk fra andre eldre utøvere som kan være hakket foran og er kvalifisert. Det er nok der vi har vært litt for slappe fordi vi har hatt så gode løpere. Det har vært lett å sende de samme fordi de er så gode. Vi må kanskje ofre en eldre utøver for en yngre som er på vei opp, forteller Bjervig.

– Det er mange meninger om dette, men jeg er enig med Vegard i at vi må ta vare på yngre talenter og gi de muligheter i verdenscupen, sier langrennssjefen.

Om det blir gjennomført allerede nå til vinteren gjenstår å se.

Langrennssesongen starter denne helgen med nasjonale åpning på Beitostølen.