«Meier man ned dyr uten å ta ansvar og stanse, fortjener man ikke å ha sertifikat»

MEID NED: Katten Tussi ble kjørt på og liggende igjen med store smerter. – Folk som kjører på dyr og stikker bør fratas sertifikatet.

MEID NED: Katten Tussi ble kjørt på og liggende igjen med store smerter. – Folk som kjører på dyr og stikker bør fratas sertifikatet.

Artikkelen er over 3 år gammel

- Har vi blitt så avstumpet at vi lar levende vesener ligge og pines til døde i store smerter fordi vi ikke gidder å stanse og hjelpe stakkarene? skriver ansvarlig redaktør Arne Reginiussen i Ukeslutt.

DEL

Katten Tussi (10) ble påkjørt i forrige uke, uten at bilisten som kjørte på dyret stanset. Dermed ble hun liggende i en blodpøl i veien med store lidelser. Vitner, som til slutt stanset for å hjelpe, fortalte om skrik og hyl fra det skadde dyret.

Les saken: – Det er dårlig gjort, Tussi lå bare og klynket og hadde det vondt

Eieren Håvard Thorsen uttalte til iFinnmark at han syntes det var dårlig gjort å la katten hans, en trofast følgesvenn gjennom mange år, bli liggende blødende for å dø på den måten. Det er vanskelig å være uenig i det, og det kan nok beskrives på en langt sterkere måte. Både forkastelig og usmakelig er ord som passer for bilistens atferd i saken, så fremst vedkommende har vært klar over at han kjørte ned katten, selvfølgelig – men i de aller fleste tilfeller vil du merke et dyr som treffer bilen.

I Vardø kan sauebonde Arnt Støme fortelle om fire påkjørte lam langs E75 etter to påkjørsler i et intervju med iFinnmark. Heller ikke der var det noen av dem som kjørte på dyrene som varslet Støme etter hendelsene. Sjåførene kjørte i stedet videre uten å si ifra.

Les saken: Fire lam har blitt påkjørt på en uke – alle sjåførene har stukket av

Dyr har gjerne ikke så stor tankekapasitet at de klarer å unngå å havne i situasjoner som kan føre til påkjørsel. Det vil fra tid til annen dessverre skje. Vi mennesker som har vært noe mer heldig med utrustningen mellom ørene, bør te oss deretter.

En ting er at vi som sjåfører er pliktige etter loven til å straks stanse og hjelpe personer og dyr som er kommet til skade, og for øvrig delta i de tiltak som uhellet gir grunn til. Det er nedfelt i veitrafikkloven. Loven om dyrevelferd er også klar: «Enhver som påtreffer et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, skal så langt mulig hjelpe dyret. Dersom dyret er et dyr fra dyrehold eller storvilt, og det ikke er mulig å yte god nok hjelp, skal eieren eller politiet varsles umiddelbart.»

Det som er enda mer viktig, er det moralske aspektet. Har vi blitt så avstumpet at vi lar levende vesener ligge og pines til døde i store smerter fordi vi ikke gidder å stanse og hjelpe stakkarene? Tidligere hadde folk langt mer respekt for dyrene, som tross alt er viktige for oss mennesker både for at vi skal ha mat på bordet, og som trofast og godt selskap. Et kjæledyr gjennom mange år blir man selvfølgelig veldig glad i.

Det kan virke som vi nå nærmest tror at hamburgeren og biffen er noe som oppstår av seg selv på bakrommet på McDonalds. Det man tidligere ble lært å ha respekt for, har nå utviklet seg til at levende dyr har blitt en bruk og kast-gjenstand, som kan avlives når vi skal på ferie, eller som vi bare kan la ligge i grøfta og dø. Det er skremmende holdninger blant folk som vi bør søke og komme til livs.

Så finnes det noen som sikkert ville unnskyldt seg med at man ikke merket at en dyrepåkjørsel inntraff. I noen tilfeller kan det sikkert stemme, men du kjører ikke på en hund, sau eller rein uten at du merker noe. Det er så godt som umulig.

Så er det selvsagt slik at ting kan skje. Man kan være uheldig. Jeg var selv med i en påkjørsel av reinsdyr i Finland i fjor vinter. Det var mørkt og motlys fra en bil som sto på veien med lysene på. Da veien igjen kom til syne, så havnet reinsdyrene foran bilen. En veldig ubehagelig opplevelse, men det var bare å stanse og undersøke at dyrene var døde, og ta kontakt med det finske politiet for å melde ifra om hendelsen. De valgte da å ikke sende noen ut, ettersom reinene var døde og vi fikk fjernet dem fra veibanen. De registrerte dette i sine systemer med opplysninger om skiltnummer. Skadene på bilen dekket forsikringsselskapet, uten tap av verken egenandel eller bonus.

Skader ved slike påkjørsler, gir nemlig ingen kostnader for bilfører. Også eventuell erstatning av dyr tar forsikringsselskapet seg av. Heller ikke det økonomiske aspektet bør derfor stanse noen fra å melde fra.

I tilfellet med de påkjørte lammene i Vardø, uttaler politiet at de som utgangspunkt ikke vil straffeforfølge bilister etter påkjørsel av dyr, selv om bonden hadde signalement av bilen som skulle ha kjørt på dyret. Politiet velger i stedet å henvise til rettferdighetssansen hos folk.

Det spørs imidlertid om det er nok. I de tilfellene hvor bilistene stikker av fra påkjørsel av dyr, burde det virkelig svi. Ta gjerne fra disse bilistene førerkortet og gi avkorting på forsikringen. Det burde vært et eget spørsmål på skademeldingen om hvorvidt man stanset for å hjelpe. Meier man ned dyr uten å ta sitt ansvar og sjekke hvordan det går, ja da fortjener man faktisk ikke å ha sertifikat, og man må gjerne få svi økonomisk i ettertid.

Det handler til syvende og sist om å ta ansvar for sine handlinger, det blir særlig viktig når det er levende vesener det er snakk om.

God helg!

Artikkeltags