Mener Iversen sammenslåing av to fylkeskommuner er på linje med drap, jødeutryddelse, tvangsarbeid, sulting, voldshandlinger og bombing?

SKammelig: Geir Iversen i Senterpartiet burde skamme seg for måten han sammenligner fylkessammenslåing med krigens herjinger.

SKammelig: Geir Iversen i Senterpartiet burde skamme seg for måten han sammenligner fylkessammenslåing med krigens herjinger.

Artikkelen er over 1 år gammel

Skuffende at en stortingsmann legger seg på et slikt lavmål og et nedrig narrativ som ikke har noen som helst rot i virkeligheten.

DEL

Det er selvsagt helt legitimt å være imot både fylkessammenslåing og alle andre ting. Vi har ytringsfrihet, lever i et demokrati, og har rett til å si vår mening. Det som imidlertid er god grunn til å reagere på, er retorikken som brukes av enkelte i denne svært betente debatten, ytringer som ikke er egnet til annet enn å kaste bensin på bålet.

Sammenligningen mellom sammenslåing av de to administrative enhetene Finnmark og Troms fylkeskommune, og tyskernes herjinger i Finnmark i perioden 1940–1945 har med jevne mellomrom dukket opp. Etter hvert er den også tatt opp av flere politikere. Det er trasig å være vitne til at debatten kommer ned på en slikt nivå.

Sammenligningen er ikke bare søkt, den er også respektløs overfor dem som faktisk opplevde krigens grusomheter, med sult, vold og drap. Slikt driver de så vidt meg bekjent ikke med verken i Tromsø eller på Stortinget. Ingen i Finnmark skal utsettes for hungersnød, soldater eller henrettelser, heller ikke etter valget i 2019.

Det er skuffende at den samiske avisen Sagat går i front for denne retorikken. «I prinsippet skrur forslagsstillerne klokka tilbake til 1940, da lovlige myndigheter ble avsatt til fordel for de okkupasjonsvennlige landssvikere. Parallellene er slående», skriver avisen på lederplass.

Nei, parallellene er ikke slående, uansett hvordan du vrir og vender på det. Det har ikke engang likhetstrekk. Det har ingenting med landssvik å gjøre at man har en forskjellig oppfatning av hvordan fylkes/regionsnivået skal bygges opp i Norge, det er det som kalles politisk uenighet. Det er viktig å sette ting i perspektiv, derfor blir dette en skammelig sammenligning.

Det er ikke bare avisen Sagat som har lagt seg på dette lavmålet. Flere politikere, særlig fra Senterpartiet, har lagt seg på samme linje. – Det er på linje med det tyskerne gjorde under krigen, sier Geir Iversen, stortingsrepresentanten, i et intervju med Nationen.

Iversen konkluderer altså med at forslaget fra flertallspartiene på Stortingen, om å endre loven slik at det kan gjennomføres valg i et sammenslått Finnmark og Troms, er på linje med drap, jødeutryddelse, tvangsarbeid, sulting, voldshandlinger og bombing.

Iversen mener tilsynelatende også at sammenslåingen av Troms og Finnmark fylkeskommuner på linje med at folk får brent ned alt de eier og har og blir tvangsevakuert? Hva med de hundrevis som mistet livet under krigen. Synes fremtredende Senterparti-politikere faktisk det er likestilt med en sammenslåing av de administrative enhetene, så bør de kanskje finne seg noe annet å gjøre, eller i alle fall utvide sine perspektiver. Det er tydelig at Iversen har tatt for mye Møllers tran.

Utspillet dreier seg i beste fall om ren populisme. Uansett er det skuffende at en stortingsmann legger seg på et slikt lavmål og et nedrig narrativ som ikke har noen som helst rot i virkeligheten. At man ønsker å «klinke til» for å få frem sine poenger, er forståelig, men man må forvente bedre av de ledende politikerne vi har her i fylket, enn å dra en slik sammenligning som er så uten rot i virkeligheten. Når våre øverste tillitsvalgte opptrer slik, er det ikke overraskende at folk tyr til både «trolling» og sjikane i kommentarfeltene.

Det som dessverre blir konsekvensen av den argumentasjonen som nå brukes er at finnmarkinger rett og slett ikke blir tatt seriøst. En sammenligning mellom krigsherjinger og sammenslåing av to administrative enheter på slikt vis som har fremkommet den siste tiden, vil bare bli møtt med hoderysting og latterliggjøring både i Oslo og andre steder. Vi kan ikke være bekjent av en slik retorikk.

Vi forstår selvsagt at folk som er imot sammenslåingen er opprørte og sinte over å ikke nå frem med sitt syn, men fylkespolitikerne har også skyld i klimaet gjennom sin håndtering av saken. Det er skapt et bilde av at Finnmark fylkesting kan la være å oppnevne fellesnemnd, så blir hele fylkessammenslåingen skrinlagt. Slik fungerer det dessverre ikke, og de realitetene treffes man av nå. Og nå er saken pisket opp til slike dimensjoner at det er ingen vei tilbake. Det er laget dype sår.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken