Det er noe med det at man ikke vet hva man har, før det blir borte. Det gjelder også lokalbutikkene

IKKE ALLTID SÅ LETT: Det er ikke alltid så lett å ta hele julehandelen lokalt. Denne gangen ble det en miks for redaktør Anniken Renslo Sandvik. (Men julestjerna på bildet var i hvert fall lokal i sin tid.)

IKKE ALLTID SÅ LETT: Det er ikke alltid så lett å ta hele julehandelen lokalt. Denne gangen ble det en miks for redaktør Anniken Renslo Sandvik. (Men julestjerna på bildet var i hvert fall lokal i sin tid.) Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

For hvor er lekebutikken når du plutselig kommer på den bursdagen poden er invitert til? Hvor er elektroforhandelen når oppvaskmaskinen ikke vil vaske rent lenger?

DEL

Annikens ukesluttDet å legge en plan for julegavehandelen, det har aldri vært min sterke side. Jeg har for lengst innsett at jeg aldri kommer til å være blant dem som er ferdig med gavene før adventen har begynt. I stedet har jeg innfunnet meg med at jeg er en siste-liten-person, en som halser rundt i butikkene så tett opp mot julaften som mulig.

Og jeg skal være helt ærlig: Denne jula skapte det en utfordring for mitt ønske om å handle lokalt. For da fredagen kom og det bare var timer igjen til flyet hjem til mamma skulle gå, da hadde jeg fortsatt ikke kjøpt en eneste gave. En snartur ut i lunsjen sikret at tre varer fra handelsstanden i Vadsø fikk bli med i bagasjen. Men hva med resten?

Heldigvis går det an å tenke kreativt. Jeg er jo uansett mer begeistret for opplevelser enn ting, og da ideen om å gi bort en overnatting på verdens nordligste fastlandsfyr dukket opp, slo jeg i hvert fall til på det. I tillegg ble det noen butikker på Grünerløkka som tjente på min seindrektighet. Trøsten får være at også de butikkene er lokale, bare ikke for meg.

En trøst er det også at jeg vet at jeg helst vil handle lokalt, og at jeg benytter den muligheten såframt jeg kan. Det er noe vi alle bør tenke på. Konsekvensene av å la være, er større enn vi tror.

Det var mange som fikk seg en vekker da lekebutikken i Vadsø stengte dørene rett før jul. Kanskje hadde foreldre hatt meg seg barna i butikken litt tidligere i desember der de håpefulle fikk peke på det de ønsket seg, men så var gitteret nede da det endelig var tid for å kjøpe varene. Heldigvis tok nabobutikkeier Andreas Esbensen grep etter noen dager, og sørget for drift av lekebutikken i tillegg til sin egen Jernia. «Dette er et eksempel på at det er viktig å handle lokalt. Om man ikke tenker på lokalbutikken først, så vil det bli mange mørke vinduer i Vadsø i framtiden. Vi har så mange fine butikker, så bruk dem,» sa Esbensen til iFinnmark da han kunngjorde gjenåpningen 19. desember.

Nå leter Esbensen etter noen som kan ta over driften av lekebutikken. Han mener behovet for en slik butikk er til stede i Vadsø. «Vi har fått mange positive tilbakemeldinger, fordi folk slapp å kjøre til andre byer for å handle inn julegaver. Jeg hørte til og med om noen som hadde kjørt helt til Lakselv for å komme til en lekebutikk, fordi det var utsolgt for den type leker vedkommende ønsket seg i Kirkenes og i Vardø,» sa han til iFinnmark denne uka.

Det er noe med det at man ikke vet hva man har, før det blir borte. Det gjelder også lokalbutikkene. Det er lett å ta eksistensen deres for gitt, å tenke at klesbutikkene, sportsforretningene, frisørene, bokhandlene og parfymeriene er selvfølgelige innslag i by- og bygdesentraene i fylket vårt. Det er langt fra sannheten. Disse butikkene er fullt og helt avhengige av at vi handler i dem. Ofte er driftsmarginene små og konkurransen stor. De konkurrerer tross alt mot hele verden via Internett, et Internett som lokker med gode tilbud i e-postinnboksen flere ganger daglig. Det er lett å slå til på disse tilbudene, det er tross alt bare noen klikk som skal til, men konsekvensene kan bli store.

For hvor er lekebutikken når du plutselig kommer på den bursdagen poden er invitert til? Hvor er elektroforhandelen når oppvaskmaskinen ikke vil vaske rent lenger? Hvor er klesbutikken den dagen du har lyst til å jakte på en ny kjole eller skobutikken når du vil sette deg ned og prøve nye vinterstøvler? Og sportsbutikken når skiene står ferdigpreparerte, men du har glemt å handle smøring?

Dersom butikkene skal være der den dagen du trenger dem, må du handle hos dem også de gangene det hadde vært enklest å klikke varen hjem. Så enkelt er det.

Men så er det ikke alltid så enkelt likevel. Når prisforskjellene mellom nettilbud og lokal vare blir for stor, er det vanskelig å forsvare lokal handel overfor egen husholdning. Når varen du hadde tenkt deg, ikke er å få tak i lokalt, må man gå andre veier. Og for min egen del er det åpningstidene som skaper størst utfordring, jeg har sjelden anledning til å bruke arbeidstiden min til å gå i butikker.

Derfor er butikkene nødt til å gjøre sitt for å møte den konkurransen netthandel byr på. Det er gledelig å se at mange gjør nettopp det. I desember var det flere lokale julekalendere med gode tilbud hver dag, og mange inviterte til kundekvelder med servering og mulighet for handel i en sosial setting. Og i Berlevåg inviterte Spar-sjef Joan Vang Nilsen bygdas barn til å henge opp julestrømper som nissen kom for å fylle med klementiner og godteri. Alt sammen tiltak som frister til å legge igjen pengene lokalt.

Klesbutikkgründer Hege Johnsen har hatt gode tanker rundt nettopp dette, for hun nekter å miste troen på lokal handel i en fysisk butikk. «Jeg klarer liksom ikke tro på det. Ja, netthandelen vil øke, men jeg tror ikke den er utslettende for den lokale kjøpmannen. Jeg tror at vi får færre butikker med større utvalg. Også tror jeg på at vi mennesker er avhengige av å være sosiale, vi vil dele shoppingopplevelsen. Kanskje blir det til at man handler på en annen måte? Kanskje kan man arrangere eventer med åpen butikk for gruppen som kommer, der man samtidig kan fortelle den lokale historien. Det er mange muligheter,» sa hun i et intervju med undertegnede i forbindelse med Zeros 35-årsjubileum i fjor høst.

I så måte har jeg to ønsker for det nye året. Det ene er at flere av oss forsøker å velge lokalt først. Det andre er at flere butikkeiere gjør det fristende å gjøre nettopp dét. God helg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags