«De håper kanskje at jeg på et eller annet tidspunkt blir så blakk at jeg biter på, slik at jeg havner i fella og de kan sko seg på meg over lang tid»

URIMELIGE VILKÅR: En del forbrukslån har direkte urimelige vilkår. Nå bør slik virksomhet reguleres langt strengere. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

URIMELIGE VILKÅR: En del forbrukslån har direkte urimelige vilkår. Nå bør slik virksomhet reguleres langt strengere. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Artikkelen er over 1 år gammel

Det anbefales selvfølgelig ikke å låne penger fra narkohaier heller, men renta er neppe noe særlig høyeste enn det de grådigste aktørene tar seg betalt.

DEL

Arnes ukesluttFlere opplever jevnlig å få reklame for dyre forbrukslån i posten. Selv har jeg en aktør som over år har sendt meg reklame for slike lån. De håper kanskje at jeg på et eller annet tidspunkt blir så blakk at jeg biter på, slik at jeg havner i fella og de kan sko seg på meg over lang tid.

Nå går denne reklamen direkte i søpla, og det har aldri falt meg inn å hoppe på disse tilbudene med astronomiske renter og omkostninger, men man kan se for seg at om behovet blir stort nok, vil kanskje noen ikke se noen annen mulighet og bite på.

Det er nok ikke uten grunn slik reklame dumper ned i postkassa. Folk lar seg lure til å gå inn på avtaler som er dypt urimelige for å få kortsiktige penger mellom fingrene.

Og når slike valg blir tatt, mange ganger i ren desperasjon, så får det konsekvenser. Tidligere i sommer kunne Lindorff melde om inkassoeksplosjon i Vadsø, Vardø og Hammerfest. I løpet av ett år har antall personer med betalingsanmerkninger økt med 13,6 prosent i Vardø, 11,8 i Vardø og 11,3 i Hammerfest. Husstandene i Hammerfest hadde 101,4 millioner kroner i misligholdt gjeld ved utgangen av første kvartal, meldte Lindorff.

Nettstedet Dinero.no har gjort en gjennomgang hvor det går frem at enkelte banker har en effektiv rente som er helt hinsides. I testen gikk det frem at en bank på et mindre lån tok seg betalt helt opp til 371 % effektiv rente! Flere banker lå tett opp mot 50 prosent effektiv rente. Dette er virksomhet som etter min mening ligger tett opp mot kriminalitet. Det anbefales selvfølgelig ikke å låne penger fra narkohaier heller, men renta er neppe noe særlig høyeste enn det de grådigste aktørene tar seg betalt. Kanskje heller lavere, selv om inndrivningsteknikkene trolig er hakket verre.

Det popper stadig opp nye aktører som tilbyr slike lån. Det er vel tegn på at dette er lukrativ virksomhet. Kanskje ikke så rart når man leser det med liten skrift. Det er ingen annen måte å betegne en del av vilkårene hos enkelte enn at det er direkte urimelig. Det kan rett og slett ikke forsvares under noen omstendigheter.

Nordmenn har over hundre milliarder kroner i forbrukslån og kredittkortgjeld. Samtidig slår Finanstilsynet fast at banker og finansforetak er altfor slepphendte i sin utlånspraksis. Det er en meget skummel kombinasjon.

Da Stortinget diskuterte problemstillingen ble det diskutert ulike virkemidler. Å sette tak på hvor høy rente var et av disse. Dette er et tiltak som absolutt bør innføres, og det så fort som mulig. Det blir noe fryktelig uetisk med å utnytte personer som av en eller annen grunn har havnet i en vanskelig situasjon. En vaskemaskin som ryker, behov for 40.000 kroner til reparasjon av bilen. Slike ting kan skje, og om lønnskontoen da er skrapet og man ikke har oppsparte midler, kan folk la seg lure. Kanskje også uten å lese det som står med liten skrift i annonsene.

Det er ingen annen kur enn at det stilles knallharde krav til de som driver med slik virksomhet. Det kan til tider virke ganske umoralsk, og i alle fall umusikalsk å la folk som åpenbart ikke har mulighet til å betale ta opp stadig nye lån. Her må reguleringen skjerpes og useriøse aktører må lukes vekk med rota. Det bør ikke være så enkelt å sko seg på folk som åpenbart ikke burde ha fått lov til å låne penger.

Om det innføres et rentetak, så bør settes på et lavt nivå. En rekke av bankene tjener allerede penger som gress, og at de i tillegg skal få sko seg på folk som havner i uføret er skammelig og uetisk.

En annen mulighet er å frata banker som ikke vil gå inn på nedbetalingsordninger muligheten til å drive inn gjelda. Det vil nok raskt bli ekstra kontroll ettersom bankene får store tap. Tøffe krav er det som fungerer mot en næring som er i ferd med å komme ut av kontroll, og virker å bli bare grådigere og grådigere.

Hallgeir Kvadsheim i Luksusfellen skrev nylig et innlegg i Dagbladet under tittelen «Grådighet har en grense, DNB». Der fortalte historien om en person fra Bergen som skyldte 496.000, hvor DNB krevde inn 1.076.000, altså en mer enn fordobling på få år.

Som kreditor prøver vi alltid å finne gode løsninger for kunder som har havnet i økonomiske problemer. Denne saken har vært veldig vanskelig, og vi har strukket oss langt for å finne en god løsning for begge parter, svarte DNB, som var glad det til slutt ble funnet en løsning som etter DNBs mening var «god for begge parter».

Om kreditorene faktisk forsøker å finne gode løsninger for sine kunder, før Kvadsheim, Luksusfellen eller andre gode hjelpere kommer på banen, skal vi la være usagt. Men at bankene med hjelp fra namsmannen og med loven i hånd driver inn på brutalt vis, og setter folk i posisjon hvor de risikerer å miste både hus og hjem på grunn av dårlige avgjørelser og beintøffe vilkår, er verken rimelig eller rettferdig. Det er å legge stein til byrden hos de som kan ha det tøft allerede.

Erfaringen er dessverre også at når skyldnerne tar kontakt for å få til ordninger og løsninger som kan få dem ut av knipa, er mange kreditorer motvillige. Det de bør gjøre er selvsagt å fryse renta, slå av på rentekostnadene og gjøre alt for at kundene skal klare å komme seg ut av situasjonen på fornuftig vis. Slik velvilje utvises dessverre ikke i særlig utstrekning med mindre det blir offentlig søkelys på sakene.

Det bør settes fokus på denne virksomheten, og myndighetene må snarest på banen med knallhard regulering. Det bør ikke lønnes å sko seg på folks ulykke og dårlige dømmekraft. Det uvesenet må politikerne sette en stopper for snarest.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags