Ugress i Vadsø

UGRESS: Ikke alle er like flinke til å holde det pent rundt seg.

UGRESS: Ikke alle er like flinke til å holde det pent rundt seg. Foto:

Av

«Det er ikke mye som signaliserer at det private initiativ og den private eiendomsretten genererer ansvar, virkelyst og ivaretakelse. Kanskje heller det motsatte», skriver Charles Wara.

DEL

MeningerFlytta hjem for snart 4 år siden. Etter over 30 år i tvungen (utdanning) og frivillig (kvinnfolk) eksil. Må si jeg er overraska over byens sentrum sommerstid. Som nevnt i artiklene i Finnmarken forleden gror det over ugress, men det er ikke bare det. Etter snøsmeltinga, og gjennom hele sommeren, «flyter» det med sand i gantene, ødelagte kantsteiner, skilt og flaggstenger står på halv åtte, en stort sett dårlig vedlikeholdt (med tanke på maling) bygningsmasse osv. Sentrum ser i det hele tatt ut som en rimelig staselig person som har gått på fylla i lang tid og underveis gitt seg blankef ... i personlig pleie.

Jeg kan på en måte forstå at det kan være litt problematisk for kommunen å foreta den nødvendige pleien av sine områder – dersom kommuneøkonomien er så elendig som det sies. En annen ting er den private bygningsmassen med arealer. Med få unntak ser det bedrøvelig ut. Det er ikke mye som signaliserer at det private initiativ og den private eiendomsretten genererer ansvar, virkelyst og ivaretakelse. Kanskje heller det motsatte.

I min lille, naive verden tror jeg Vadsø sentrum har et stort potensial til å kunne bli en aldri så liten idyll. Det er flere små rom som kan gjøres riktig så trivelige og fungere som fine, små lunger på gode sommerdager. Litt samarbeide og kreativitet gårdeierne imellom kunne gjort det fargerikt. Litt rydding og pleie på utsida pent. De millionene som er investert i Monumentbakken, torget, området rundt fontenen, strøkne fortau osv. hadde kommet til sin rett. Nå ser helheten (nesten) bare trist ut.

I tvangssammenslåingsprosessen med Troms blei Vadsø foreslått som fylkeshovedstad. Tror vi kan være glade for at så ikke skjedde. Byen har ikke et sentrumsvedlikehold som er en «hovedstad» verdig.

Men for at min sure mage ikke skal få dominere fullstendig: All honnør til kommunen vinterstid! Sammenligna med der jeg flytta fra (Bodø) er Vadsø for et paradis å regne – med god snørydding og ordna forhold – hvitt og vakkert. Unntaket er Monumentbakken som er vinterstengt. Visste ikke om jeg skulle le eller gråte første gangen jeg så skiltet «Vinterstengt». Trodde det var en spøk. Det var det altså ikke.

Men for ikke å la surmagen komme for kraftig på plenen igjen – flott med det som er gjort på torget og plassen ved «gamle Oticom». Tommelen opp! Fortsetter det slik kan Vadsø, etter at tvangssammenslåinga er reversert, stolt møte den nye tid som administrasjonssenter for Finnmark. To ganger Smilefjes!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags