«UDI fremstår som arrogante og bommer fullstendig»

Staal Nilsen, Sør-Varanger Frp

Staal Nilsen, Sør-Varanger Frp

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.1. Sør-Varanger kommune er positiv til etablering av et asylmottak.

2. Sør-Varanger kommune skal delta i konkurransen om å være driftsoperatør for et statlig asylmottak i Sør-Varanger.

3. Sør-Varanger kommune ber UDI øke vertskommunetilskuddet og øvrige satser

Dette ble vedtatt på kommunestyremøtet 2. September mot min stemme både på punkt 1 (alene) og punkt 2 sammen med SP og H. Siden de to første likevel ble vedtatt, støttet jeg punkt 3.

Udi har gitt oss klar beskjed om at selv om vi sier nei til etablering, kan de glatt overkjøre oss og etablere som de vil. Det fram av et brev sendt til kommunen der prosessen for etablering av asylmottak skisseres.

Sør-Varanger kommune har en historie når det gjelder UDI, for Sør-Varanger kommune driftet Solenga mottak fra 1993 til nedleggelsen av mottaket 2006. I brev fra UDI av 26.01.2006 ble Sør-Varanger kommune varslet om dette og siste driftsdato var 31.03.2006. Vi ber med dette mottaket ved de ansatte om å informere den enkelte beboer om dette, sto det i brevet.

Årsaken til at avtalen mellom Sør-Varanger kommune og UDI ble sagt opp, var økonomiske uenigheter. I forhandlingene krevde Sør-Varanger kommune ytterligere midler særlig til helsetjenester.

Helsetjenester er noe av det viktigste en kommune kan bidra med i forbindelse med et asyl-transittmottak, men dette nekter UDI å betale ekstra for. Resultatet var oppsigelse av avtalen med 2 måneders varsel.

I 2015 fikk Sør-Varanger kommune av over 5000 «sykkel» asylsøkere over grensa ved Storskog, og Sør-Varanger kommune måtte, på veldig kort varsel, mobilisere for å sette opp et mottakerapparat i fjellhallen i Kirkenes. Det kommunen klarte var rett og slett et kunststykke av handlekraft og samarbeid i en så uoversiktlig situasjon. Kommunen fikk masse skryt, men da det kom til økonomi var resultatet ikke mye å skryte av. Kommunen mener fortsatt at UDI er skyldig oss flere millioner.

Vadsø har også en historie med UDI, alle detaljer kjenner jeg ikke til, men høsten 2017 la de ned asylmottaket i Vadsø etter 25 år, og 11 mistet jobben. UDI flyttet beboerne til asylmottaket på Tverlandet i Bodø kommune.

Dette kan man lese i nettavisa Bodø Nu. Asylmottaket på Tverlandet legges ned 14. desember, står det nå skrevet og 10 mister jobben.

Dette er UDIs merittliste i Øst-Finnmark pluss nå i Bodø, som de vanskelig kan skryte av.

Det er nemlig samme UDI som vi sier ja til et samarbeid med og som jeg alene sa NEI til i punkt 1. Jeg ønsket at kommunestyret ville si et enstemmig NEI til denne etableringen, slik at UDI ble nødt til å gjøre alvor av trusselen med å gjøre som dem ville uansett hva vi vedtok.

Det ble ingen folkeavstemming og ikke nådde jeg heller frem i kommunestyret, så jeg får neppe oppleve at UDI foretar en kommunal voldtekt siden vi sa velkommen.

Jeg skriver dette innlegget da jeg føler at en form for stemmeforklaring er på sin plass siden jeg var alene som ikke ønsket UDI og etablering av et asylmottak velkommen i Sør-Varanger kommune.

Det gjenstår en god del forhandlinger med UDI før en avtale kan undertegnes, forresten, hvorfor forhandle når svaret er gitt.

UDI fremstår som arrogante og bommer fullstendig når de legger på trusler fra dag en inn i et tilbud om samarbeide.

Nei, den går ikke inn hos meg, som ho sa brura.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags