Tusen takk til alle som står på!

Det er i aller høyeste grad på sin plass med en ekstra takk til brøytemannskaper og veiarbeidere, som står på dag og natt, i alle slags forhold og som gjør en livsviktig jobb for oss alle, skriver Geir Håkonsund, ansvarlig redaktør iFinnmark.

Det er i aller høyeste grad på sin plass med en ekstra takk til brøytemannskaper og veiarbeidere, som står på dag og natt, i alle slags forhold og som gjør en livsviktig jobb for oss alle, skriver Geir Håkonsund, ansvarlig redaktør iFinnmark. Foto:

Alle som bidrar med stort og smått for å gjøre hverdagen litt bedre for andre fortjener en takk for innsatsen.

DEL

MeningerDenne måneden har vi naturlig nok hatt et særlig fokus på været. Etter mange år i Oslo hadde jeg helt glemt følelsen av å sitte innesnødd, mens det blåser stiv kuling ute- og vinduene tre meter opp er dekket av snø. I barndommen min hadde vi alltid på radioen på kjøkkenet til frokosten, og det var ikke sjelden vi hørte på nyhetssendingene at man frarådet foreldre å sende barna sine på skolen på grunn av været.

For min del var jeg glad for at uværet varte lenge. Det betød skolefri og innekos med familien, og når uværet til slutt var over var det veldig godt å komme seg ut i slalåmbakken. Tidene forandrer seg, og i dag setter jeg, mildt sagt, ikke like pris på kuldegrader, storm og snøkaos. Men som nyhetsjournalist er det gøy når uforutsigbare ting som været er med på å styre hverdagen på jobb.

Vi kommer til å ha et sterkt fokus på videoproduksjon- og direkterapportering av ulike hendelser i år. Derfor var det en ypperlig anledning til å kunne igangsette flere direktesendinger når været byr på utfordringer rundt om i fylket. Dagens teknologi gir oss heldigvis muligheter til å være på mange steder samtidig, og i den første sendingen hadde vi folk fra Øksfjord, Lakselv, Alta og Hammerfest.

Uværet fortsetter: Disse veiene kan du glemme å passere

Noen dager senere måtte reporter Ole Gunnar kaste seg rundt og reise til Nordkapp. Han ble værfast- og forsinket i nærmere et halvt døgn før han til slutt kom fram. Med over 70 evakuerte mennesker er det en selvfølge at vi er på plass for å bringe nyheter om hva som skjer. Vi opplevde naturlig nok finnmarkinger som hadde vært ute en vinternatt før, og som ikke lot seg skremme mer enn nødvendig av det dårlige været- selv om det helt klart er ubehagelig å måtte evakueres fra sitt eget hjem.

– Noen ganger er været så dårlig at man bare må le

I Nordkapp stilte frivillige og lokalbefolkning opp med husrom og støtte til de evakuerte. Utenlandske turister, uten kjennskap til Finnmarks-vær fikk både mat, ly og trafikkhjelp. Og både politiet og helsevesenet var raskt ute med god informasjon som vi videreformidlet.

At riksmediene stoler på vår solide dekning og journalistiske kvalitet, er fint å se, og vi var også flere ganger inne på TV 2 Nyhetskanalen og TV 2 Nyhetene med rapporter om været og situasjonen i Finnmark.

Det er i aller høyeste grad på sin plass med en ekstra takk til brøytemannskaper og veiarbeidere, som står på dag og natt, i alle slags forhold og som gjør en livsviktig jobb for oss alle.

Nå meldes det snøfokk. Brøytesjåfør Klas Jøran (34): – Blir nedringt når «det meldes en del vær»

Men alt har ikke handlet om været, og alt skal ikke handle om været framover heller.

I desember måned har iFinnmark hatt som tradisjon å kåre Årets Finnmarking. Dette er en fin tradisjon for å sette ekstra pris på noen som har utmerket seg i året som har gått. Fra og med denne måneden innfører vi Månedens Finnmarking, der vi løfter fram to personer som har engasjert og inspirert, en fra Vest-Finnmark og en fra Øst-Finnmark. Vi samler opp alle mot slutten av året og lar dere som følger oss avgjøre hvem som fortjener tittelen Årets Finnmarking. Leserne skal i tillegg få muligheten til å nominere sine egne kandidater til årets siste kåring.

Vårt fokus på psykisk helse, og spesielt på selvmordsproblematikken i fylket, har også vært viktig denne måneden. Vi har blitt kontaktet av mange der ute som har ønsket å dele sine egne historier og opplevelser omkring dette vanskelige og viktige temaet. Enten som pårørende, eller med historier om sin egen psyke. Det er vi veldig takknemlige for, og det står stor respekt av valget om å dele vanskelige og private ting med folk man ikke kjenner. I håp om at det kan hjelpe andre.

På kjøkkenbenken finner Jenny en lapp fra ektemannen som begynner med «Min kjære». Så tar hun trappa opp til loftet

To av de som har ønsket dette, var Jenny fra Hammerfest og Trude Didriksen Valle fra Vardø.

I januar delte Jenny åpent historien om samboeren sin som tok livet sitt. Lesertall og tilbakemeldinger på saken viser at hun trolig har hjulpet andre i tilsvarende situasjon. På bakgrunn av dette, vil vi løfte fram Jenny, og med dette kåre henne til Månedens Finnmarking i Vest-Finnmark for januar 2020.

På samme måte har Trude i Vardø valgt å snakke om hvordan hun opplevde å miste sin datter til selvmord. Hun har hele tiden vært åpen rundt dødsfallet, og i januar fortalte hun om de utfordringene datteren møtte da hun ba om hjelp. Ved å snakke om dette, bidrar Trude til å rette søkelyset mot det tilbudet psykisk syke har i Finnmark, og det er prisverdig. Derfor kårer vi henne til Månedens Finnmarking i Øst-Finnmark.

Nå er det med ett blitt februar, og det er mye som skjer framover. Det går mot lysere tider og forhåpentligvis både uværsdager og sol-dager de neste ukene. De kommende ukene blir det blant annet arrangert næringslivsdager og konferanser i fylket. Vi er selvsagt på plass med dekning fra markeringer rundt Samefolkets dag, og 18 februar feirer iFinnmark.no 5-årsjubileum!

Vi gleder oss!

Artikkeltags