Tror du koronaen forsvinner fort? Da er du neppe fra Troms og Finnmark

SKEPSIS I NORD: Mens hender sprites og vaskes og folk holder seg hjemme, er det i den nordligste delen av Norge det er lavest tro på at koronaepidemien blir kortvarig.

SKEPSIS I NORD: Mens hender sprites og vaskes og folk holder seg hjemme, er det i den nordligste delen av Norge det er lavest tro på at koronaepidemien blir kortvarig. Foto:

Folk lengst nord i landet har minst tro på at viruset får en kort varighet i Norge.

DEL

Koronapandemien fortsetter å sette sitt preg på Norge og resten av verden. Strenge tiltak er innført, og i Norge vil de være i kraft til minst 13. april. Mange stiller seg nok spørsmålet om når ting vil begynne å gå tilbake til normalt.

Undersøkelser Nettavisen har gjort i samarbeid med Infact og Amedia viser at folk i stor grad mener tiltakene har vært på sin plass.

Totalt svarer 59,1 prosent av de spurte at det har vært passelige tiltak, mens 19,3 prosent mener det er for lite tiltak. Én av ti spurte synes det er for mange og store tiltak som er innført.

Liten optimisme i nord

De som har besvart undersøkelsen har blitt spurt om hvor lenge de tror koronaepidemien vil vare i Norge.

Ser man landet under ett har 2,6 prosent svart at de tror det er over etter påsken, mens 43,1 prosent har svart at den vil vare til sommeren. 34 prosent tror det varer til jul, mens 5,6 prosent har svart at de tror det kan ta flere år.

Det området av landet som er mest pessimistiske med tanke på virusets varighet i Norge er de som er bosatt i Troms og Finnmark.

Der er det ikke mer enn 0,7 prosent (lavest sammen med Vestfold) som har svart til påske, mens 36 prosent (lavest av alle) tror det kan være over til sommeren.

41 prosent lengst nord i landet har spådd at det varer til jul, noe som er klart høyest i landet. Av de aller mest pessimistiske, som tror virusets herjinger kan vare i flere år, har Troms og Finnmark det høyeste antallet sammen med Trøndelag (henholdsvis 9,4 og 9,5 prosent).

FÅ SISTE NYTT OM KORONA-SITUASJONEN I FINNMARK I VÅRT LIVESTUDIO HER!

Delt tillit til statsministeren

Det var spesielt etter at tiltakene ble innført at Erna Solberg fikk en oppsving i tillit blant befolkningen, skriver Nettavisen. Og den tilliten har vært stabil og er fortsatt til stede.

På en skala fra 1 til 5 har nordmenn mandag 3,57 tillit til statsministerens ledelse under koronakrisen. Det er en liten nedgang siden helgen, men fortsatt et høyt tall.

Kvinner har mer tillit til Solberg enn menn (3,80 mot 3,34). Når man ser på aldersforskjeller, er det de over 65 år som har mest tillit (3,81), og de mellom 18 og 29 har minst (3,18).

Regionalt skiller Troms og Finnmark seg også litt ut i denne delen av målingen. Over 25 prosent av de spurte sier at de har svært liten eller liten tillit til Erna Solbergs ledelse under koronaepidemien, noe som er blant de høyere tallene i landet.

Samtidig er svarene ganske jevnt spredt ut over i Troms og Finnmark når det gjelder statsministeren. 44,6 prosent sier de har stor eller svært stor tillit, og de 25,9 prosentene som sier de har svært stor tillit er helt på landsgjennomsnittet.

KJØNNSFORSKJELLER: Kvinner har generelt mer tillit til Erna Solberg enn menn.

KJØNNSFORSKJELLER: Kvinner har generelt mer tillit til Erna Solberg enn menn. Foto:

Artikkeltags