Det vil bli en storslått jubileumsfeiring med et enormt bredt og mangfoldig innhold. Jubileumsforestilligen Jielemen Aavoe, Vidderna inom mig, teaterforestillingen Elsa Laula og tre dagers folkefest på Torvet er bare en del av innholdet, melder Sametinget i dag.

Det første møtet

Det første samiske landsmøte ble holdt 6. februar 1917 i Trondheim. Sametinget, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Nord-Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune skal sammen markere 100-års-jubileet i 2017. Hovedmarkeringen skjer i Jubileumsuka, 5. – 12. februar i Trondheim.

Flott markering

- Feiringen skal være en flott markering av 100-års kamp for samisk språk og kultur. Vi er derfor veldig glad for at kongen og statsministeren deltar på feiringen av samenes første landsmøte, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

Statsminister Erna Solberg deltar på åpningsmarkeringen på Torvet i Trondheim 6. februar. Kong Harald vil være tilstede på Jubileumsgudstjenesten i Nidarosdomen, på utstillingsåpningen for «Bååstede – tilbakeføring av samisk kulturarv» på Erkebispegården i tillegg til Jubileumsforestillingen i Olavshallen og jubileumsmiddagen på kvelden.

Sametingene samles

Sametinget i Norge, Sverige og Finland holder møter i Trondheim under jubileumsuken. Samerådet holder sin 21. samekonferanse fra torsdag 9. februar i Trondheim.

Kulturinnslag

Det samiske nasjonalteateret og Kringkastingsorkesteret (KORK) arrangerer i samarbeid med Tråante 2017 en helt spesiell jubileumsforestilling som presenteres i Olavshallen 6. februar.

Artister som er med: Mari Boine, Sofia Jannok, Marja Mortensson Wimme Saari, Iŋgor Ántte, Áilu Gaup, Bjørn Sundquist.