Trine fikk den gjeve prisen: – Jeg måtte gå på do og gråte litt

BRENNER FOR JOBBEN: Trine Hogseth har vært ansatt i Ungt Entreprenørskap Finnmark i åtte år.

BRENNER FOR JOBBEN: Trine Hogseth har vært ansatt i Ungt Entreprenørskap Finnmark i åtte år. Foto:

VADSØ: I åtte har Trine Hogseth jobbet for Ungt Entreprenørskap Finnmark, og i juni fikk hun prisen Årets medarbeider i organisasjonen, med undertittelen «Årets litt-av-alt-men-helt-alene-pris».

DEL

– Jeg fikk ikke med meg alle de andre prisene som ble delt ut denne her gangen, for jeg måtte gå på do og gråte litt!

Trine Hogseth ler. I september har hun jobbet som rådgiver i Ungt Entreprenørskap (UE) for Finnmarksregionen i åtte år, og episoden hun referer til er da hun ble tildelt en av prisene innenfor kategorien UE Norge-medarbeidere, med undertittelen «Årets litt-av-alt-men-helt-alene-pris» på forsommeren.

– Det er jo en intern greie, men jeg ble nu veldig glad likevel, smiler Hogseth.

Vært kun én ansatt

I bedriften er det om lag hundre ansatte fordelt over hele landet, og egentlig skulle de vært fire stykker på kontoret i Banken-bygget i Vadsø. Men i Finnmark har det av ulike grunner vært slik at de ikke har vært fullt bemannet. Fra februar til over påske var det bare

FIKK TIMEPLAN: Ifølge nyansatt rådgiver i UE-Finnmark, Hege Trondsen Ervik, er kollegaen en svært viktig del av bedriften.

FIKK TIMEPLAN: Ifølge nyansatt rådgiver i UE-Finnmark, Hege Trondsen Ervik, er kollegaen en svært viktig del av bedriften. Foto:

Hogseth som styrte skuta i nord. Nå er Hege Ervik ansatt som ny rådgiver, og i oktober er ny daglig leder på plass.

– Selv om Hege ble ansatt i mars, så var hun jo i karantene i Vardø, ute på øya!

– Og så kom jo det været som ingen kunne forutse, skyter Ervik inn, – så det ble en lengre periode med hjemmekontor! Men jeg fikk jo nok å gjøre likevel. Trine sendte meg full timeplan, humrer den nyansatte rådgiveren.

Men til tross for tidvis den kun ene ansatte, har det ikke vært stopp i produksjonen, snarere tvert imot, og nettopp dette er grunnen til at hun fikk tildelt den hyggelige prisen.

– Jeg har nok stått litt i det, og tatt ansvar på flere nivåer, både organisatorisk, operativt og administrativt.

Brubygger mellom skole og næringsliv

Ungt Entreprenørskap er en ideell, landsomfattendeorganisasjon som sammen med næringslivet og andre aktører samarbeider med utdanningssystemet, fra barneskole til høyere utdanning, for å utvikle ideer og sette dem ut i livet.

Kvinnene som per nå dekker Finnmark fylke sier de «gjøre egentlig alt» på spørsmål om hva jobben deres går ut på:

– Ungt Entreprenørskap skal være en brubygger mellom skole og næringsliv, hvor barn og unge skal utvikle kreativitet, sier Hogseths nye kollega.

Alene, men likevel med vekst

– Ja, vi kan vel ta oss den friheten, skriver administrerende direktør i UE Norge, Grete Ingeborg Nykkelmo, på spørsmål om prisen Hogseth fikk kan sies å ha tittelen «Årets ansatt», selv om ordlyden var noe annerledes:

– Trine har gjort en kjempeinnsats for Ungt Entreprenørskap gjennom mange år. Aktiviteten har gått som planlagt både i grunnskolen og på videregående skole, tross lav bemanning. UE Finnmark har selv med svært få ansatte hatt vekst i antall elever både i Elevbedrift på ungdomsskolen, og i Ungdomsbedrift på videregående skole, og det skal Hogseth ha all ære for. I tillegg arrangerte de nettverkssamling for 80 kolleger fra hele landet i fjor, skriver Nykkelmo i en e-post til Finnmarken.

ÅRETS «LITT AV ALT»: En del av begrunnelsen er at hun har stått alene i stormen.

ÅRETS «LITT AV ALT»: En del av begrunnelsen er at hun har stått alene i stormen. Foto:

Hogseth vil helst ikke snakke for mye om begrunnelsen, men innrømmer at det har vært lange dager:

– Jeg tror jo man må brenne og ha hjerte for organisasjonen, hvis man skal jobbe så mye som jeg har gjort. Men så er det er jo også verdens beste jobb, sier Hogseth.

Bygger kompetanse for framtiden

Hogseth har lang fartstid som lærer. Hun har jobbet 21 år i Vadsø kommune, som grunnskolelærer på barneskoletrinnet. Høsten i 2012 trodde hun egentlig at hun skulle starte opp med en ny femteklasse, men så fikk hun jobben i UE Finnmark.

– Hva var grunnen til at du ville begynne å jobbe i Ungt Entreprenørskap Finnmark?

EKSTRAORDINÆR INNSATS: Prisen for ekstraordinær innsats er hengt opp over pulten. - Man må like at det skjer litt i denne jobben, sier Trine Hogseth i UE.

EKSTRAORDINÆR INNSATS: Prisen for ekstraordinær innsats er hengt opp over pulten. - Man må like at det skjer litt i denne jobben, sier Trine Hogseth i UE. Foto:

- Jeg elsket jobben min som lærer. Men når jeg ikke skal være lærer, så får jeg jobbe med barn og unge her i UE. Du får være med på utvikling og veiledning. Det er veldig givende.

Både Ervik og Holseth mener de har drømmejobben; man får rett og slett være der det skjer.

MÅTTE SITTE I KARANTENE: Hege Ervik er ny kollega i UE Finnmark, men måtte sitte i karantene den første tiden.

MÅTTE SITTE I KARANTENE: Hege Ervik er ny kollega i UE Finnmark, men måtte sitte i karantene den første tiden. Foto:

– Hva er en vanlig arbeidsdag for dere?

– Det går nesten ikke an å si hva som er vanlig arbeidsdag, for jeg tror nesten ikke det finnes her hos oss. Det er så variert, vi er jo mye ute på skoler og gjennomfører arrangementer gjennom hele skoleløpet, vi har innovasjonscamper, kickoff-kurs for lærere, møter og oppfølging med næringslivet, samtidig som vi skal følge opp de aktivitetene vi har igangsatt. Vi er generelt mye farten, sier de to rådgiverne.

– Hvorfor er denne jobben viktig?

– Det er særlig ungdomsbedriftene på videregående skole som er vårt flaggskip, hvor elevene får nyttig, relevant og ikke minst praktisk erfaring med å starte, drive og avvikle en bedrift, i løpet av et skoleår.

Det viktige er at det skaper glede og tro på seg selv, siden elevene i såpass tidlig alder lærer hvordan man setter opp et budsjett, gjennomfører og faktisk har en bedrift. Dette er en etterspurt kompetanse i arbeidslivet, og vil derfor være nyttig for elevene etter endt utdanning.

Holseth legger til at UE ønsker å være der for alle, og oppfordrer skoler eller andre som lurer på noe om å ta kontakt:

– Å være entreprenør handler om å se mulighetene og å ha verktøyene til å gjøre noe med det, så det er bare å ta kontakt med oss!

Artikkeltags