Gå til sidens hovedinnhold

Tilsvar til Aina Borch om eiendomsskatt i Porsanger

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ordfører Aina Borch har brukt helgen sin på å skrive leserinnlegg om utskrivning av eiendomsskatt i Porsanger kommune. I utgangspunktet er dette en helt unødvendig debatt da ordføreren ble gitt anledning til å løse saken allerede før helga. For i dette tilfellet er rette adressat verken meg eller Senterpartiets Jon Nikolaisen, men Porsangers kommunedirektør.

LES OGSÅ: «Kommunestyret vedtok enstemmig å gjøre endringer i utskriving av eiendomsskatt for Porsanger»

Fredag 20. mars var formannskapet i Porsanger samlet. I den anledning ba jeg om å få lov til å stille et par spørsmål til kommunedirektøren angående bortfallet av sonefaktoren. Jeg ble nektet å stille spørsmålene, og det er synd, for da kaster både jeg og ordføreren bort deler av helga på å debattere noe som er kommunens eiendomsskattekontors oppgave å redegjøre for.

Tilbake til saken. Kommunestyret har enstemmig vedtatt at det skal gjøres en retaksering av eiendommene i kommunen. I desember 2019 vedtok kommunestyret «å følge Skatteetatens formuesgrunnlag for boliger ved beregning av eiendomsskatt fra og med 2020». Skatteetatens formuesgrunnlag baserer seg på forventet markedsverdi av eiendommen, basert på statistikk fra SSB. Det betyr at kommunestyret vedtok hvordan kommunen nå skal sette en ny takst på eiendommene til folk.

I eiendomsskatteloven står det at verdien av eiendommen skal settes til forventet markedsverdi og at «Skattegrunnlaget for bustader og fritidsbustader vert sett til verdet multiplisert med 0,7».

Det betyr at Skatteetaten beregner verdien av eiendommen din til markedsverdi x 0,7. Om Skatteetaten f.eks. setter markedsverdien av din bolig til 2.000.000 kroner, skal denne verdien multipliseres med 0,7, slik at verdien for boligen din blir 2.000.000 kroner x 0,7 = 1.400.000 kroner. Det er slik kommunestyret har vedtatt at den nye taksten på eiendommen din skal beregnes.

Det er først nå debatten starter. For noen mener at denne måten å beregne verdien av boligen din på annullerer sonefaktoren, og at det konkrete vedtaket «å følge Skatteetatens formuesgrunnlag for boliger ved beregning av eiendomsskatt fra og med 2020», er ensbetydende med at sonefaktoren skal vekk. De to spørsmålene som jeg ønsket å stille kommunedirektøren i formannskapet ble avvist av ordføreren, så da fortsetter debatten om sonefaktor.

I Porsanger er det en praksis for å redusere taksten med en lokal sonefaktor, som ifølge kommunens egen nettside (oppdatert 10.03.2020) er innført i tre ulike områder i kommunen, med sonefaktorene 1,0 (område 1), 0,5 (område 2), og 0,3 (område 3). De reduserende sonefaktorene i område 2 og 3 er vedtatt slik at kommunen legger inn et slingringsmonn som forhindrer at noen boliger får urealistisk høy verdi. Det er dette slingringsmonnet hele debatten dreier seg om.

La oss si at din bolig har en markedsverdi på 2.000.000 kroner, multiplisert med 0,7 iht. loven, og deretter antar vi at boligen din ligger i område 2. Da vil utregningen vise at boligverdien basert på Skatteetatens formuesgrunnlag skal multipliseres med kommunens egen sonefaktor, som i område 2 er 0,5. Dermed blir regnestykket omtrent slik:

Boligverdi: kr 2.000.000
x skattenivå (70 %): kr 1.400.000

Takst: kr 1.400.000
x sonefaktor 0,5: kr 700.000

Skattegrunnlag: kr 700.000
x skattesats 5 ‰: kr 3.500

I kommunestyrets vedtak står det at kommunestyret vedtar å følge Skatteetatens formuesgrunnlag for boliger ved beregning av eiendomsskatt fra og med 2020. Det er kun beregningen av verdien på boligene som er vedtatt endret av kommunestyret i desember, ikke kommunens retningslinjer angående sonefaktorer. Uavhengig av hvordan kommunen velger å taksere verdien av boligene, som i dette tilfellet er å følge Skatteetatens formuesgrunnlag, gjelder fortsatt kommunens sjablonger for områdefaktorer og Eiendomsskatteloven.

Det må et nytt vedtak til for å endre de kommunale retningslinjene for områdefaktorer, for loven tillater fortsatt at kommunestyret kan fastsette sonefaktorer i kommunen uavhengig av hvilken metode for retaksering som brukes. Bare fordi kommunen vil bruke Skatteetatens formuesgrunnlag ved beregning av eiendomsskatt betyr det ikke at sonefaktorene automatisk forsvinner, slik noen påstår.

Dette er mine betraktninger for hvorfor jeg mener det er gjort feil i utskrivningen av eiendomsskatt. Ordføreren har sitt syn på saken, administrasjonen er kanskje også litt usikker, og folk der ute med sine eiendommer har helt sikkert noen betraktninger dem også. Derfor stiller jeg nå de to spørsmålene som jeg ønsket å stille i formannskapsmøtet; hvorfor menes det at sonefaktoren er fjernet i kommunestyrets vedtak, og er det i dette tilfellet gjort en saksbehandlingsfeil?

Jeg håper ordføreren vil la kommunedirektøren få tid til å svare, istedenfor å slå politisk mynt i en sak hvor det kun søkes svar.

Kommentarer til denne saken