Tillit, fellesskap og nasjonal dugnad

Mai 2020 blir en måned de fleste av oss aldri vil glemme.

DEL

MeningerFor de fleste er 1.mai en god anledning til å ta en langhelg, eller en kjærkommen ekstra høytidsdag som gjør ventetiden til våren litt kortere.

Et særnorsk fenomen er at man tar seg en fest natt til 1.mai. Dette har også vært natten russen virkelig starter russefeiringen.

Men bak fest- og fridag, står en lang kamp for rettigheter som de fleste i dag tar for gitt. Arbeidernes internasjonale kampdag. En historisk viktig kampdag for bedre arbeidsvilkår, og en dag folk marsjerer i solidaritet med arbeidere over hele verden.

Mai 2020 blir annerledes enn foregående år på mange måter, både symbolsk og historisk. Uansett hvilken posisjon man har i samfunnet har man måttet forholde seg til at det nå har gått syv uker siden det ble innført de mest inngripende tiltakene Norge har sett siden krigen.

Det blir verken 1.mai-tog som før, eller 17.mai tog som før. Solidaritet, dugnad, fellesskap og tillit er ord som de fleste har kjent på de siste ukene. Ensomhet, frustrasjon, fortvilelse og usikkerhet er andre.

Denne uken har enkelte bedrifter så smått begynt å åpne dørene for kunder igjen. Frisørsalonger melder heldigvis om stor pågang fra folk som omsider kan få tatt koronaklippen, og gå våren i møte med ny sveis og friskt mot.

– Det har vært stor pågang, men vi klarer ikke helt å ta alt unna med en gang etter fem ukers avbrudd. Folk har satt seg opp på første ledige time, selv om det er timer i begynnelsen av juni. Det jeg kjenner litt på er et ansvar for at kundene føler seg trygg og at ansatte føler seg trygg. At man gjør alt rett, sa Nina Christiansen Stien hos frisøren Dus i Hammerfest til iFinnmark denne uken.

Hun er ikke alene om å føle det slik.

Hverdagslivet preges fortsatt av en litt uhyggelig stemning. Som om man bare går og venter på at idyllen skal ta slutt. At det er stille før stormen. Det er vanskelig å virkelig glede seg til noe, når alt man tidligere har tatt for gitt, blir på en annen måte enn det man er vant til.

En av bransjene som kanskje er hardest rammet av koronakrisen er flybransjen. Denne uken besluttet Norwegian at de kutter alle flygninger inn og ut av Finnmark ut mai. SAS har også redusert antallet flygninger i Finnmark. Flyselskapene begrunner kanselleringene med at etterspørselen etter flyseter har gått dramatisk ned de siste ukene, og at de derfor er tvunget til å kansellere.

- Det er vanskelig med etterspørsel når man ikke har et tilbud. Det påvirker hele samfunnet og hele regionen uten tilstrekkelige antall med fly, som vi trenger. Både for å få folk, tjenester og utstyr opp. Det er mye eksport i forhold til sjømat og krabbe. Samfunnskritiske tjenester som sykehuset i Tromsø er vanskelig å komme seg til. Mange pendler nordover og sørover, sa direktør i Alta næringsforening, Kjetil Kristensen til iFinnmark på tirsdag.

Med kriser på kriser hos de ulike flyselskapene er det svært sannsynlig at flybilletter kommer til å øke kraftig i pris. De nye retningslinjene for å ivareta smittevern på fly i lang, lang tid framover viser at flyene ikke lengre kan ta like mange passasjerer som før. Dermed blir det dyrere å ha fly i drift og vi som reiser må betale mer for flybilletter. Det er en stor jobb å gjøre både for å belyse problemer og for å finne løsninger.

Folkehelseinstituttet fastslår fortsatt at den forventede toppen av krisen vil komme et sted mellom mai og september i år. Det er fortsatt noen uker til vi er inne i den mest kritiske perioden. Vi vet at det også vil være et særlig fokus på helsevesenet.

Flere kommuner melder fortsatt om at det er mangel på smittevernutstyr. Halvparten av de som har mistet livet i koronaepedemien i Norge er på sykehjem. Vi har heldigvis ikke vært i nærheten av de tragiske tilstandene som Italia, Spania eller USA, men det er fortsatt en lang vei å gå før man kan leve som vi gjorde i januar- før viruset slo inn. Hvis vi kommer dit.

Men nærmere en halv million arbeidsløse nordmenn, og store sosiale og økonomiske konsekvenser, er det naturlig at det blir en debatt om veien videre.

1.mai markerer begynnelsen på våren. Det går mot lysere, varmere tider. Men det er også i aller høyeste grad på sin plass å minne om at jobben langt ifra er gjort. Den gjør vi alle ved å ikke miste fokus på de tingene vi har blitt oppfordret til å huske på.

Tillit, fellesskap og nasjonal dugnad.

Artikkeltags