Gå til sidens hovedinnhold

«Til ghosternes mor og far (ja, det kan være deg): Har du tenkt over at noen mangler i venninnegjengen til datteren din?»

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Oppland Arbeiderblad) Ghosting har blitt et ganske kjent begrep når det kommer til dating – du slutter å ta kontakt med den andre personen og slipper å forholde deg til noen som helst konfrontasjon. Du ignorerer, blokkerer eller sletter den andre personen fra sosiale medier og håper at du sjelden eller aldri møter vedkommende i den virkelige verden. Den som blir ghostet sitter igjen med mange spørsmål om hva han eller hun har gjort galt og hva som var utslagsgivende for denne ignoreringen. Rett og slett en ubehagelig opplevelse som kan gi uro, usikkerhet og gå ut over nattesøvnen og selvbildet.

Når jenter i flokk ghoster en bestemt person de har vært mye sammen med, oppleves det som ekstremt vanskelig. Jenter som har vært venninner i mange år, og som plutselig får det for seg at de er lei et av medlemmene, eller føler at de har vokst fra denne ene. De sletter henne fra alle sosiale medier, hun inviteres ikke med på fester, får ingen oppmerksomhet til jul eller til bursdag. I klasserommet blir hun totalt oversett, og om hun forsøker å snakke med dem så gir de henne ingen respons. Det er rett og slett som om hun er blitt et spøkelse.

Familien hjemme ser også denne skyggen av jenta de engang kjente. Hun er nesten ikke til å kjenne igjen, og isolerer seg mer og mer fra alle. Smilet kommer sjeldent fram, og det er vanskelig å få ordene ut av henne. Når boblen sprekker, så er avmaktsfølelsen stor også hos foreldrene. Hun nekter dem å fortelle noen om det, for da blir det et «helvete». Hun vil ikke på skolen, for ingen bryr seg om hun er der eller ei. Hun vil ikke spise, for hun eier ingen matlyst. Hun gleder seg ikke til jul, nyttår, egen fødselsdag eller tidligere venners bursdag, for hun har ingen å feire med. Alle spørsmålene hun stiller seg selv, og nå nærmeste familie, om hvorfor hun ikke er god nok til å få være med, er grusomme. Kommentarene om at hun like godt kunne vært død på ekte, gnager i sjela.

Til ghosternes mor og far (ja, det kan være deg): har du tenkt over at det er noen som mangler i venninnegjengen til datteren din? Jeg håper du etterspør denne ungdommen! Spør og grav til du får noen svar, eller kanskje du kan kontakte jentas foreldre for å høre om alt står bra til med henne? Om du tenker at det er lettere å la ungdommene styre det selv, så er det kanskje deg ungdommen har lært denne unnvikende teknikken sin fra? Jeg beit meg merke i at flere av dere foreldre delte visdomsord etter Ari Behns bortgang om at nå var det viktig å stille opp for hverandre. Her er det en gyllen anledning til nettopp dette, men det koster litt mer enn å trykke på «del»-knappen.

Ingen er tjent med å ha ungdom som ghoster, kanskje aller minst ungdommen selv. De har et slags «bruk og kast»-mønster, og ingen i gjengen føler seg trygge. Hvem er nestemann ut? Finner de noen som er bedre og mer spennende? De vil i liten grad være i stand til å ta «den vanskelige samtalen, og det kan bli utfordrende i voksenlivet. Dette er mennesker som hater konfrontasjoner, som er usikre på seg selv og som ikke bryr seg i noen særlig grad om hvordan hans eller hennes avgjørelser påvirker andre sine liv.

Til deg som blir ghostet: dette handler lite om deg, og dine egenskaper. Dette kan handle om frykten for samtalen, et handlingsmønster hvor mennesker bruker andre, eller rett og slett at disse jentene mangler stil og godt innhold.

Jeg er mor til ei spøkelsesjente, og jeg tror på henne! Hun er den vakreste skapningen som eksisterer! Håper snart at hele verden ser henne og tror på henne.

Kommentarer til denne saken