Gå til sidens hovedinnhold

- Stemningen her skjærer i hjertet

Artikkelen er over 6 år gammel

Hammerfestingen Tommy Jensen var i Paris for å feire 30-årsdag. Så kom terrorangrepet.

Tommy Jensen fra Fuglenes i Hammerfest tilbringer helga i Paris. Han og hans kone havnet midt i dramaet da Paris ble angrepet fredag kveld.

Minst 127 mennesker ble drept i terrorangrepet. Nærmere 200 er skadet, 80 av dem kritisk.

Åtte terrorister er drept i angrepet. Det ble funnet egyptiske og syriske pass som knyttes til noen av dem. Noen av dem skal være mellom 15 og 18 år ifølge rettsmedisinere.

Terrorgruppa IS har tatt på seg ansvaret for det forferdelige angrepet. Den franske presidenten varsler hevn mot barbarene fra den såkalte islamske staten.

Legger blomster ved statuen

Jensen melder at de lørdag kveld får advarsler fra politiet om å holde seg unna området nært teateret, og at det er fult av pressefolk der. Samtidig samler 1000 personer seg og trosser forbudet mot å demonstrere. De legger blomster og bilder ved statuen. Og det er nesten like stille som om plassen var folketom.

- Vi har selv tent lys og gir vår beste støtte til dem som trenger det. Vårt bidrag kan kanskje være til hjelp, sier Jensen.

- Vi står nå på Gloire de la Republic, hvor alle søker trøst og legger ned blomster og tenner lys. Stemningen her skjærer i hjærtet. Det er uvirkelig, virkelig uvirkelig. Folket holder rundt hverandre og gir trøst. Her er det ikke noe latter eller glede. Det er sterke bilder med hat mot IS og terror, forklarer hammerfestingen.

Stillheten er noe som merkes tydelig.

- Her er det kanskje flere tusen som samles. Men støynivået er som 3-4 personer på en cafe. Vi har fått advarsler om og være forsiktige. Det er strengt bevoktet, og flere titalls journalister. Det er mer stille nå enn hva det var tidligere. Folket er ferdig på jobb, og benytter nok anledningen til og sørge blant andre, sier han.

Mye politi

- Det er ikke mye politi i området vårt, men rundt minnesplassen kjører de rundt, og roper noe via mikrofon på taket, men folket ser tilsynelatende uinteresserte ut. Hva beskjeden er vet vi ikke. Det går vektere rundt og har dialog. Det kjører politi med sirener ellers i hovedgatene. Men om det er relatert til terror er uvisst. Når vi var ved markeringen, så var det som og være i en boble. For dem som ser dette i media, så gir det kanskje ikke samme inntrykk, selv føler vi på den følelsen. Det var da vi fant ut at vi vil være en del av det franske folk. Være der og vise at vi bryr oss. Dette for viktig for min kone og meg, sier Jensen.

Hammerfestingen forteller om folketomme gater rundt La Fayette. Det er lite trafikk.

- Folk er berørte. De sier mer på papir enn hva de gjør muntlig. Det er klare beskjeder. De er engstelige, sier han.

Kommentarer til denne saken