Gå til sidens hovedinnhold

Tanker i en strømløs og stormfull natt på 71° nord

Finnmarksdebatten

24. Mars 2021 kl. 05:30:

Regjeringen har valgt å prioritere å gi 2000 doser av Moderna-vaksinen til Svalbards befolkning fordi: «Et eventuelt smitteutbrudd på Svalbard vil være svært krevende å håndtere. [ ...] og det er store utfordringer med transport av et mulig større antall pasienter som trenger sykehusbehandling til fastlandet.» (regjeringen.no).


«FHIs rolle i dette er bare knyttet til den praktiske gjennomføringen», sier statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet i en artikkel i Dagbladet 20. mars.

Her sitter jeg med vakttelefonen fordi veiene her ute på Nordkyn nok en gang er stengt, og legevaktlegen i Kjøllefjord ikke har mulighet til å hjelpe mine innbyggere om det skulle bli behov. Det er som vanlig 360 km til sykehuset i Hammerfest, men det har jo uansett ikke så mye å si nå som veiene er stengt.

Uten strøm og med storm ute flyr flyene rett forbi oss. Hurtigruten går ikke lengre daglig på grunn av Corona, og med vestavind som det er nå går de nok uansett ikke inn til kai hos oss her i Mehamn.

Vi har for andre gang på en måned mistet strømmen, denne gangen forhåpentligvis bare i 12–13 timer (men jeg tør ikke sette penger på at det ikke tar lengre tid). Sist tok det drøyt 2 døgn før de fleste fikk «lys og varme» tilbake, og 20–30 eldre fikk sove i ledige senger og på madrass i stua på helsesenteret når det ble for kaldt hjemme. Vi valgte å bryte en god del nasjonale anbefalinger og regler da, ville jo helst ikke at folk skulle fryse i hjel. Det er jo bare -1° ute nå, så det blir vel ikke så kaldt inne hos folk som når det var -14°.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet har sendt en flott plakett til rådhuset her sammen med et brev om at vi skal ha mobildekning og mobilt internett i 72 timer ved strømbrudd. Sist holdt det i 19 timer, så får vi som de har husket å lade batteriene helt opp denne gangen.«Ófærð» eller «Innesperret» heter en islandsk TV-serie om et lite kystsamfunn der, slik er det også her hos oss nå, vi er innesperret. Jeg håper at folk holder seg innendørs og friske til ting bedrer seg.

Regjeringen gir altså 2000 doser Moderna-vaksine til Svalbards befolkning. Vi fikk aldri AstraZeneca før den ble stoppet, fordi vi på Nordkyn er to kommuner som ikke hver for seg, men til sammen, har omtrent samme befolkning som Svalbard. Fremover blir vi underfordelt med 3 % av dosene for at Oslo skal få 20 % fler. Neste uke får vi 18 vaksinedoser, det er jo mer enn 12 vi fikk i forrige uke.

Gjennomsnittlig levealder for en mann her i Gamvik er 5,1 år lavere enn landsgjennomsnittet. Hva den er på Svalbard vet jeg ikke, men så begraves det vel heller ikke så mange der oppe på 78° Nord. Jeg tror uansett at den gjennomsnittlige sykelighet og risiko for alvorlig koronasykdom er lavere der enn her.

Regjeringen mener altså at det vil være så vanskelig å håndtere et eventuelt smitteutbrudd på Svalbard at de må hastevakineres der oppe. De har jo bare én anestesilege og vi har tross alt turnuslege både her og i Kjøllefjord.

Skal nok klare meg med stetoskopet og O2-kolbene på helsesenteret om det trengs, og så kan man jo håpe at Seakingen ikke trenger strøm for å lande. Det går jo som regel bra...

Vi liker ikke å klage her på Nordkyn, og turister på Svalbard er kanskje viktigere enn fiskere i Mehamn?

Kommentarer til denne saken