Nå kan tanaværingene selv utføre klamydiatestene, og sende dem inn i posten.

– Vi vet at det er mørketall i Tana når det kommer til klamydia, forteller Ingunn Eriksen.

Hun flyttet hjem til helsesøsterjobben 1. juli i fjor. Fredag kunne hun endelig offentliggjøre at kommunen nå er den første i fylke som tilbyr såkalt hjemmetesting av klamydia.

På toalettene på helsesenteret er det nå utplassert noen brune konvolutter, som inneholder alt en trenger.

– For guttene er det et urinprøveglass, og for jentene en q-tipslignende pinne som de skal ha inne skjeden. Så fester de en merkelapp på prøven, putter den i konvolutten, og postlegger den. Svarene kommer til oss, og om du har klamydia, vil vi ta kontakt med deg, forteller hun.

Disse konvoluttene skal hun også ha med seg i vesken sin når hun besøker skolene i kommunen, slik at alle som vil kan få. På den måten håper hun at flere vil teste seg for sykdommen, som smitter gjennom ubeskyttet sex.

– Fordelen er at man ikke må gå gjennom så mange ledd. Her er det ingen terskel, og du kan ta med deg testen hjem hvis du vil det, sier hun.

Hun har lang erfaring som sexolog og sykepleier, og har i mange år jobbet på Sex og samfunn i Oslo, der man blant annet jobber for å forebygge seksuelt overførbare sykdommer.

– Jeg brenner for denne saken! Det er så mye skam knyttet til dette, og man tør ikke gå til legen, man blir uglesett. Derfor har jeg tro på dette, at man kan gjøre testen i fred og ro, sier hun.

Den nye testordningen er finansiert ved hjelp av Finnmark fylkeskommune, som har bidratt med 10.000 kroner. Ingunn Eriksen håper også andre kommuner kan dra nytte av dette.

– Ja, jeg håper jo det. Det blir enklere for pasienten å ta en sånn test. Både for ungdommen og de litt eldre, sier hun.