Markus (34) har drevet bondegård i 16 år. Nå konkurrerer han mot 15 andre om å bli årets unge bonde

NOMINERT: Markus Heiberg kan bli Årets unge bonde.

NOMINERT: Markus Heiberg kan bli Årets unge bonde. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det er jeg veldig stolt av, sier bonden fra Revheim gård.

DEL

For å kåre Årets unge bonde har Norges Bygdeungdomslag, McDonald’s Norge og Felleskjøpet Agri gått gjennom 450 bønder, og er nå nede i 15 bønder rundt om i hele landet. Markus Heiberg fra Tana er en av dem.

– Jeg tror det er på grunn av at jeg har drevet lenge, jeg begynte i 2001. Også har jeg bygget nytt fjøs i 2013, og det var en av kriteriene, å være nyskapende og fremtidsrettet, sier Heiberg til iFinnmark.

Hensikten med kåringen er å øke rekrutteringen til norsk landbruk og å sette fokus på produksjonen av norsk kvalitetsmat.

– Jeg har også forskjellige hjelpemidler. Jeg er også den eneste av de 15 nominerte som har forskjellige verv i tillegg til bondegårdsdriften, sier Heiberg. Han er blant annet er nestleder i Finnmark Bondelag.

Nominert før

Heiberg ble nominert i 2011 også, men han sier mye har endret seg siden den gang.

– Nå er det blant annet mer sånn at publikum skal stemme, sier han.

Det er på Facebook-siden til Landbruket NXT at avstemmingen skjer i år. Bonden som får flest stemmer innen 19. oktober stikker av med premien, en reisegave på 20.000 kroner, med røkter som kan passe bruket.

Den er likevel ikke Heiberg så opptatt av.

– Premien er fin, men jeg håper at det gjør at jeg kan vise at til og med de bortest i distriktet også kan henge seg med, og sette fokus på de store utfordringene der vi bor, sier han.

Mindre miljø

Heiberg sier at høyere byggekostnader, frakt og kortere vekstsesong er blant utfordringene han har som bonde i Tana. I tillegg er miljøet mindre og avstandene mellom hver «unge bonde» lengre i Finnmark, enn det er sør i landet.

Heiberg synes kåringen er en viktig arena for bønder i landet.

– Jeg synes det er fint at man får frem de unge bøndene, men man ser jo at gjennomsnittsalderen er veldig høy i landbruket. I Finnmark er gjennomsnittet på 51 år, og det er en av de laveste i landet. Da sier det seg selv at snittet er høyt, sier han.

– Får du ikke samlet de unge, skape nettverk og gi oppmerksomhet, så vil det bli enda vanskeligere, fortsetter Heiberg.

Og selv om ferien ikke betyr mest for den unge Tana-bonden, er det greit å spørre:

– Hvor går ferien om du skulle vinne?

– Jeg har tre barn, så de har vel kanskje et ønske om Legoland. Og dessuten; jeg hater å ligge på stranda, så da må jeg ha en fartsfylt ferie. Det er jo jeg som girer ungene opp, flirer Heiberg.

Artikkeltags