Gå til sidens hovedinnhold

Bonde har mistet minst 21 dyr til bjørn

Artikkelen er over 6 år gammel

– Du kan trygt kalle det en katastrofe. Jeg synes det er helt fryktelig.

Det sier en bonde fra Tana, som til nå har mistet 20 sauer og ett lam til bjørn i løpet av den siste drøye uka. Bonden ønsker ikke å stå fram med navn, da lignende saker har ført til omfattende hetsing, ikke minst på internett.

Men fordi saken oppleves som så forferdelig, vil bonden likevel fortelle om det som har skjedd.

– Vanligvis er tapene mye større enn det antallet man har funnet. Disse voksne sauene har 37 lam som nå er savnet. Jeg frykter jo at en stor del av dem er drept, sier bonden.

Dersom de fortsatt er i livet, haster det med å finne dem.

– De kan jo ha sprunget langt av gårde, og de har små sjanser til å klare seg hvis vi ikke finner dem. Så det er det vi prøver på nå, å få dem hjem, sier bonden.

Advarer andre bønder

Bonden har GPS-merking på deler av besetningen sin, som i år har bestått av rundt 130 sau og lam på beite. Men dyrene har vært i et dalsøkk da bjørnen kom, og der er det ikke signaldekning.

– Derfor har jeg ikke fått varsel om at de lå i ro. Kadavrene ble funnet på en tilsynsrunde tirsdag morgen, forteller bonden.

Da ble Statens Naturoppsyn (SNO) tilkalt, og tirsdag og onsdag dokumenterte de funnene. Rovviltansvarlig Magne Asheim i SNO forteller at kadavrene antakelig har ligget en ukes tid.

– Det betyr at bjørnen nå kan være hvor som helst. Så vi vil jo gjerne varsle andre sauebønder i Tana og Nesseby, de må følge med litt ekstra, sier han.

Nå vil SNO gjerne ha tips dersom man kommer over nye kadaver eller bjørneskitt.

– Fersk bjørneskitt vil vi gjerne ha inn, sier han.

Tidligere i år ble det skutt en bjørn i Luftjokdalen, også dét etter at flere sauer var drept. Magne Asheim forteller at det ikke er snakk om en økning i bjørnebestanden, men at en kald sommer gjør den mer eksponert.

– Den kalde sommeren gjør at det er mindre vekster, vanligvis spiser jo bjørnen både gress og urter, og nå må den lete mer etter mat. Da kommer de ut på nye plasser. Dette er nok snakk om en hannbjørn, for det er de som vandrer mest, sier han.

Lurer på framtiden

Luftjokdalen er et prioritert beiteområde, der man altså ikke ønsker rovdyr velkommen.

Men sauebøndene har nå nok en gang fått erfare at det er umulig å avverge at ett og annet streifdyr kommer innom. For bonden som til nå har funnet 21 kadaver, har hendelsen ført til en framtidsvurdering.

– For min egen del får det meg til å begynne å lure på om det er verdt å holde på med dette. Jeg får nok erstattet en del av dyra, men problemet er at erstatningen ikke dekker alt, og det kommer til å ta flere år å få produksjonen opp igjen. Nå vet jeg rett og slett ikke hva jeg skal gjøre, men det er lett å bare gi opp, arbeid er det nok av ellers i samfunnet, sier bonden.

Men først og fremst skal det letes etter de lammene som fortsatt er savnet. Den leteaksjonen er også Gunnar Søderstrøm med på – en bonde som onsdag kveld fant ett av sine dyr drept av bjørn.

– Vi har GPS-sporing på dem, så ut ifra sporingen kan jeg se at den var i bevegelse onsdag morgen. Altså er det et ganske ferskt kadaver, sier han.

Torsdag formiddag var han selv på jobb, men han forteller at andre er ute i felten og i gang med å lete etter flere dyr.

– Og etter jobb skal jeg gjøre det samme, vi må dra ut og lete. Det er nok det vi kommer til gjøre denne helga her, sier han, som heller ikke syns noe om denne opplevelsen.

– Det er ikke noe hyggelig det, det må vel alle skjønne, sier han.

Avventer ferske kadaver

Det er Fylkesmannen i Finnmark som gir fellingstillatelse på bjørn. Overinginiør i vilt og fiskeseksjonen, Tore Johan Olsen, forteller at man er avhengig av et helt ferskt kadaver før fellingstillatelsen gis.

- Også må SNO ut og dokumentere at det er et ferskt kadaver. Da vet vi at bjørnen kan være i nærheten, sier han.

Ettersom Luftjokdalen er et såkalt B-område for bjørn, altså et område der bjørnen egentlig ikke skal holde til, og fordi skadene nå er så mange og store, vil en fellingstillatelse gis ganske umiddelbart, så snart et ferskt spor er på plass.